| mariana_gherghea a întrebat:

Salut, salut!

Am inchiriat un apartament unui chirias. Nu am avut deloc probleme cu el, totul ok, omul de treaba. Insa acum nu mai poate plati chiria. L-am inteles ca am crezut ca e pentru putin timp. In contract este specificat data cand ar trebui sa plateasca chiria. Au trecut mai mult de 30 de zile, as putea sa ii dau termen sa elibereze locuinta?

3 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Pai in contract nu e specificat si ce se intampla daca nu plateste chiria? Ai vorbit cu el? Daca a fost ok, poate isi revine in 2-3 luni si iti plateste datoriile.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Pentru asemenea caz, dacă aveai experiență. procedai așa. Plata anticipată a chiriei pe 1-3 luni înainte. Astfel aveai o rezervă, banii lui proprii care se consumau în această situație. Nu îi ai, suporți consecințele.
Mai departe poți gândi așa. Ei bine, își revine, va începe să plătească chiria. Va plăti și restanța? Dacă da, în ce condiții? Dta poți să îl evacuezi din locuință în baza a ceea ce a prevăzut în contract. Poți să îl somezi verbal să părăsească locuința. Dacă nu vrei să folosești forța, violența, să îl iei de guler, să îl dai afară împreună cu lucrurile lui, ceea ce este periculos, știi ce se poate întâmpla?
Să spună, nu vrea să ies. În acest caz, ca să ai sprijinul legal al unui executor judecătoresc, ca să execute el, manu forte, evacuarea, trebuie să îl dai în judecată.
Așa că analizează ce se întâmplă, să te uiți și la contract, și acționează.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, poti sa-i dai un termen si daca nu-l respecta atunci trebuie sa-l actionezi in judecata. Conform Codului civil, citez:
"ART. 1.830.Rezilierea contractului  
(1)În cazul în care, fără justificare, una dintre părţile contractului de închiriere nu îşi execută obligaţiile născute din acest contract, cealaltă parte are dreptul la rezilierea contractului.
(2)De asemenea, locatorul poate cere instanţei rezilierea contractului de închiriere şi în cazul în care chiriaşul, membrii familiei sale sau alte persoane cărora acesta din urmă le-a îngăduit, în orice mod, folosirea, deţinerea sau accesul în locuinţă fie au un comportament care face imposibilă convieţuirea cu celelalte persoane care locuiesc în acelaşi imobil sau în imobile aflate în vecinătate, fie împiedică folosirea normală a locuinţei sau a părţilor comune.
  ART. 1.831. Evacuarea chiriaşului  
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriaşului se face în baza unei hotărâri judecătoreşti.  
(2)Chiriaşul este obligat la plata chiriei prevăzute în contract până la data eliberării efective a locuinţei, precum şi la repararea prejudiciilor de orice natură cauzate locatorului până la acea dată."