| ALEXXXL19 a întrebat:

Salut sau buna dupa caz.
TPU.
Am mare nevoie de ajutor deoarece nu stiu unde sa il caut. Am sunat si la ministerul educatie si la un avocat dar nimic, povestea e asa.
Eu la varsta de 17 ani m-am lasat de scoala, adica am 10 clase cu diploma, totul frumos pana aici dar cand am facut 18 ani m-am trezit ca imi vine alocatia si na, am luat-o avand nevoie de acei bani la acel moment, dupa imi venea normal si m-am dus sa vad ce este la scoala. Mi s-a spus ca e o eroare de la fortele de munca sau ceva de genu si de acolo la scoala pana cand am tipat in secretariat la scoala nu mi s-a dat un raspuns ca cica trebuia sa fac o cerere de incetare a anului scolar. Am facut-o si nu a mai venit nimic, totul bine si frumos asta fiind in 2015. Acum recet cam 2017 incoace m-am trezit pe un cont bancar ca am o preplata, intre timp o platesc e in desfasurare dar vreau sa stiu cum s-a ajuns sa am alocatie cand eu nu m-am mai dus la scoala la 18 ani? Si am inteleg ca la 18 ani trebuie sa faci un dosar pentru a mai primi alocatie, eu n-am facut asa ceva si unde trebuie sa ma duc sa mi se faca dreptate?
Da banii care i-am luat acum in momentul de fata in returnez, dar vreau sa stiu cum si de unde au venit.
Multumesc.
Ministeru educatiei m-a speriat in telefon.
Iar avocatul pe care l-am sunat nu era in domeniu.
Multumesc de ajutor si tare scuze de gramatica am ceva nervi cum ma eu vb frumos si ei.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ai incasat alocatia fara a avea acest drept si acum trebuie sa restitui suma respectiva.
A gresit si scoala ca nu a instiintat de faptul ca tu nu mai esti elev, ai gresit si tu ca nu ai comunicat faptul ca nu mai ai dreptul la alocatie.
Conform L.63/1991, rep. in 2012, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 5
  (1) Lunar, serviciile de stare civilă ale consiliilor locale comunale, orăşeneşti, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti comunică agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii teritoriale, situaţia privind copiii care au decedat.
  (2) Pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3) inspectoratul şcolar judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, denumit în continuare inspectorat şcolar, transmite agenţiilor teritoriale până la data de 1 octombrie a fiecărui an situaţia centralizatoare privind elevii înscrişi în anul şcolar. Situaţia va cuprinde şi elevii înscrişi în unităţile de învăţământ private acreditate ori autorizate în condiţiile legii.
  (3) Pe parcursul anului şcolar, inspectoratele şcolare transmit lunar agenţiilor teritoriale situaţia privind tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care nu mai urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional organizate în condiţiile legii.
  (4) Pentru tinerii înscrişi în unităţile de învăţământ din subordinea altor autorităţi ale administraţiei publice centrale de specialitate, aceste unităţi de învăţământ au obligaţia de a transmite agenţiilor teritoriale situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3).
ART. 7
  (1) Persoanele cărora li se face plata alocaţiei de stat pentru copii sunt obligate să comunice orice schimbare în privinţa componenţei familiei sau a domiciliului/reşedinţei care poate determina încetarea sau modificarea acordării drepturilor de alocaţie de stat pentru copii, în termen de cel mult 15 zile de la apariţia acesteia, inclusiv situaţia în care cetăţenii români îşi stabilesc rezidenţa în altă ţară împreună cu copiii lor.
  (2) Sumele plătite necuvenit cu titlu de alocaţie de stat pentru copii se recuperează pe baza deciziei emise de persoana juridică care a efectuat plata alocaţiei de stat pentru copii sau prin angajamentul de plată scris al persoanei care le-a încasat în mod necuvenit.
  (3) Decizia prin care se recuperează sumele încasate necuvenit se comunică celui obligat la plată în termen de 15 zile de la emitere.
  (4) Decizia de recuperare şi angajamentul de plată constituie titlu executoriu de la data comunicării, respectiv de la data semnării."
Ce dreptate vrei sa ti se faca?

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

La 18 ani, când ai întrerupt scoala, mi se părea corect să fii înștiințat de diriginta clasei, ea trebuia sa te informeze că trebuie să depui la secretariat o cerere de intrerupere a cursurilor școlare, și o alta cerere de intrerupere a alocatiei.
Nu poti primi alocatie (e interzis) din moment ce ai intrerupt școala. Dar, daca vei continua studiile la o scoala profesionala (încă 3 ani) vei putea primi alocatie (nu cunosc suma) + banii profesionali (cam 200 lei/lunar, cu conditia sa nu absentezi.

Du-te și vorbeste cu juristul ISJ (Inspectoratul Școlar Judetean) din localitatea/judetul, unde ai fost elev. Vorbeste-i calm, nu țipa oricât ai fi de afectat, ai grijă la ton și arătă-te ingrijorat, cere-le ajutorul/sfatul. Să nu te duci cu aere de superioritate, când știi că ai nevoie de ajutorul lor.

Spui că "avocatul pe care l-am sunat nu era in domeniu."
Înseamnă că nu era avocat. Ori, nu a vrut să ofere informatii gratuite.

| Raducons a răspuns:

O gresit cineva care a uitat sa iti dea mai departe cererea.E o neglijenta in serviciu mai exact.

| ALEXXXL19 explică:

Mulțumesc mult de ajutor.am citit toate mesajele între timp am aflat a fost o eroare la școală aștept să mă sune de la liceu sa aflu mai multe.