| AlexIonut200125 a întrebat:

Salut, sunt Alex si am si eu o intrebare. As vrea un raspuns sincer si concret. Sa incep a spune ca am intrat in belele cu un prieten. Am batut pe un baiat din cauza geloziei si i-am umflat un ochi si el sustinea ca i-am spart si un dinte. Mama sa ne-a spus ca face certificat medico-legal si ca ne da si in judecata. Dar noi am fost deja pedepsiti de politie cu o amenda pentru violenta in oras. Vreau sa specific ca amandoi suntem minori. Accidentul de violenta a fost cu 3-4 zile inainte de revelion si abia acum spune ca ne da in judecata, nu am primit nimic acasa sau ceva. Vreau sa stiu ce ar putea sa ne face si consencintele, cum ar fi despagubiri amenda si asa mai departe. MULTUMESC!

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca se face plangere penala veti avea dosar penal pentru infractiunea de lovire sau alte violente, conform Codului penal, citez:
"Art.193. Lovirea sau alte violenţe  
  (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Ce masuri vor fi luate depinde de varsta ta si de hotararea ce o va lua procurorul (te trimite sau nu in judecata) si apoi judecatorul.
Tot conform Codului penal, citez:
"ART.113.Limitele răspunderii penale  
(1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.  
(2) Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.  
(3) Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.  
  ART.114.Consecinţele răspunderii penale  
  (1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:  
  a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o  măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
  b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.
  ART.115. Măsurile educative  
(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.  
1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:  
a) stagiul de formare civică;  
b) supravegherea;  
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;  
d) asistarea zilnică.  
2. Măsurile educative privative de libertate sunt:  
a) internarea într-un centru educativ;  
b) internarea într-un centru de detenţie.  
  (2) Alegerea măsurii educative care urmează să fie luată faţă de minor se face, în condiţiile art. 114, potrivit criteriilor prevăzute în art. 74. "
Daca se ajunge la luarea unei masuri educative opinez ca va fi una fara privare de libertate, bineinteles daca esti infractor primar.

  

Răspuns utilizator avertizat