Nu este nevoie ca mama sa-ti faca transmiterea dreptului de proprietate prin acte intre vii (vanzare, donatie, etc), fiind singurul copil vei fi singurul mostenitor. Eventual poate sa faca un testament prin care sa-ti lase intreaga mostenire.
Dupa decesul ei va trebui sa faci procedura succesorala, la un notar public, care va emite certificatul de mostenitor.
Indiferent ca mostenirea va fi legala sau prin testament se plateste aceeasi suma pentru procedura succesorala si nu se plateste impozitul de 1% din valoarea bunurilor imobile (terenuri si constructii) daca procedura se face in termen de 2 ani de la deces.
Costul pentru transmitere dreptului de proprietate a imobilelor prin acte intre vii este mai mare decat cel de la procedura succesorala.
Nu, casa a obținut-o la mulți ani după divorț.
La fel și terenurile?
Absolut tot ce au avut bunicii mei, acum e pe numele mamei.
Ori face donație/vânzare ori faci succesiunea, după (legea nu știe că ești singurul succesor)
1. Esti mostenitorul ambilor parinti, chiar daca ei sunt divortati.
2. Nu e nevoie ca mama sa-ti "faca acte". O vei mosteni total dupa deces daca esti singurul ei fiu.
Vorbesti mai jos de taxa de succesiune. Crezi ca un act de vanzare-cumparare sau donatie, nu costa? Orice act costa. Asteapta mai bine mostenirea pentru ca intre timp pot interveni schimbari. Platesti alte acte?
Da, devii mostenitorul ei de drept doar daca nu mai ai fratii sau surori. Dupa decesul ei daca ea nu a apucat sa iti faca acte trebuie sa faci mostenire succesorala care te va costa mult mai mult decat daca mama ta iti face acte sau iti lasa un testament.
Din moment ce esti singurul mostenitor, tu vei mosteni dupa moartea ei tot ce este pe numele ei, cu conditia ca mama ta sa nu lase legal altcuiva.
Îmi spusese o rudă (mai mult sau mai puțin bine intenționată), în speță, fratele ei, că dacă nu va apuca să-mi facă acte fiind în viață, voi face taxă de succesiune cu Statul. Mi se pare o oarecare aberație, dar la cât de des se schimbă legislația la noi în țară, ar fi fost posibil.
anonim_4396 întreabă: