| Darius0718 a întrebat:

Salut, tocmai ce am avut o altercație între mine si un alt băiat, el m-a atacat împingându-mă si eu având un spray lacrimogen, l-am folosit asupra lui, intrebarea mea este daca am peocedat corect?

Răspuns Câştigător
| pombar a răspuns:

Trebuia sa ii dai si desertul: un scaun in cap

| Darius0718 explică (pentru pombar):

Tura viitoare, asta o sa și fac?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, a fost corect, in situatia descrisa a fost legitima aparare.

| AppleInc a răspuns:

Da e corect

| Daniel2748383 a răspuns:

Salut!

Daca doar te-a împins cum ai precizat, atunci cel mai probabil nu ai procedat corect.

In codul penal, respectiv legitim apărare, precizează că apărarea trebuie sa fie egala cu atacul. Astfel, dacă îți dădea un pumn și urma să mai primești încă unul, atunci nu se punea problema sa nu folosești spray-ul. Dar în cazul tau, este complicat. Daca nu mergi la poliție, nu are rost sa te stresezi.

Tot ce ți-am spus reprezinta o părere, deoarece nu pot să îți zic exact atâta timp cât nu am putut vedea clar ce s-a întâmplat.

Te salut!

| Darius0718 explică (pentru Daniel2748383):

Salut, m-a atacat impingandu-ma de gât și atunci am fost nevoit să folosesc sprayul

| Daniel2748383 a răspuns (pentru Darius0718):

Este foarte interpretabila situația ta, dar și alte spete de acest gen.

Daca atacul s-a limitat doar la o împingere puțin mai gravă, consider că nu trebuia să te aperi.

Din păcate, in Romania, este complicat sa te aperi, deoarece legea este complexă și de multe ori poți pica tu pe locul doi. Poți citi articolul 19 din Codul Penal:
https://lege5.ro/......odul-penal

Daca aceasta speță ajunge la poliție, este foarte important și locul unde ai făcut uz de spray. La fel, legea este complicata și în acest caz, deoarece te limitează in anumite locuri.
Daca ai făcut uz sau doar l-ai deținut în zone populate sau in alte locuri specificate de articolul 372 din Codul Penal, atunci o sa fii si tu vinovat.

Analizează bine cele două articole specificate de mine, poți să te uiți pe YouTube la persoane care explică clar aceste articole, iar dacă într-un final ai ajuns la concluzia că ai procedat legal, atunci poți să îl reclami la poliție.

In orice caz, încearcă pe viitor sa nu folosești spray-ul... nu vrei ca din victima sa ajungi atacator. Ba chiar încearcă să nu ai deloc spray, pentru că nu îl vei putea tine legal la tine in foarte multe locuri.

Te salut!