N-au voie sa-ti ia nimic.
N-au voie sa te buzunareasca.
N-au voie sa te loveasca sau sa-ti vorbeasca urit. Cei care ti-au cerut telefonul ca garantie, sint fosti borfasi care s-au angajat controlori si nu cunosc legislatia si regulamentul interior. Ii poti reclama daca te-au bruscat, ti-au vorbit urit, s-au te-au buzunarit.
Au in schimb voie sa te duca la sectia de politie sa fii legitimat acolo, sau sa fii retinut de POLITIE, nu de controlori, pina vin parintii tai.
In alta ordine de idei, daca circuli cu mijloacele de transport in comun, trebuie sa-ti platesti calatoria. Autobuzul ala merge cu benzina care costa, are un sofer care trebuie platit si asa mai departe. Tu daca ai fi taximetrist, n-ai transporta pasagerii pe gratis. Asa si cu transportul in comun
N-au voie sa ceara nimic ca garantie, doar sa te legitimezi. Si de ce n-ai platit biletul?
Cred ca legal nu prea au mijloacele juridice pentru a face nimic.
Cu siguranta insa nu pot sa iti retina telefonul sau buletinul, sa te oblige sa urci in autobuz sau sa ii insotesti undeva. Maximul ar fi sa ceara ajutorul Politiei sau Jandarmeriei pentru identificare, dar asta nu echivaleaza cu obligatia ta de a-i insoti pana acolo.
Eu stiam ca nu au voie sa ti faca nimic. In cazul in care vor sa ti dea amenda si te opui, pot chema politia sau jandarmeria ca sa te legitimeze. Ei nu au dreptul asta.
Din cate stiu eu, au dreptul de a-ti cere buletin/carnet de elev sau alte acte pentru a avea garantia ca platesti amenda.Telefonul mobil in niciun caz.Considera-te norocos daca a trebuit doar sa platesti biletul la suprataxa si ai scapat fara amenda sau altceva.
fundata32332 întreabă:
fundata32332 întreabă: