Nu procura ai facut (nu dat) la notar, ci declaratie de renuntare la mostenirea dupa tata.
La fel poti face si in cazul mamei, dar numai dupa decesul ei, nu se poate renunta la mostenire dupa ea in timpul cat traieste.
In acest sens sunt prevederile Codului civil, citez:
"ART. 956. Actele juridice asupra moştenirii nedeschise
Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii."
Păi şi de exemplu, aş putea lăsa o declarație la cineva din familie deja completată cu :
D E C L A R A Ţ I E
Subsemnatul [.] domiciliat în [.], identificat cu CI seria [.] număr [.], eliberată de [.], cu CNP [.], în calitate de moştenitor legal, declar* că renunţ în mod expres, în baza art. 1100 Cod Civil** coroborat cu art. 1120 Cod Civil***, la succesiunea defunctului [.], decedat în data de [.] cu ultimul domiciliu în [.] şi că nu am făcut niciun fel de acte sau fapte de acceptare expresă, tacită sau forţată a acestei succesiuni.
Să completez acum restul + semnătura mea, şi după decesul ei unu-l din frați sau surori să completeze cu data de deces?
Să nu mai fiu nevoit să vin iarăşi în țară, şi să nu mai fiu deranjat cu astfel de lucruri, s-ar putea aşa?
Nu se poate, declaratia de renuntare se face in fata unui notar public si trebuie sa fie autentificata si aceasta, asa cum am spus in primul raspuns, numai dupa decesul mamei.
Probabil ca nu ai citit cu atentie prevederea Codului civil pe care ti-am citat-o.
Cred ca se poate, dar totusi discută cu un notar înainte de a merge cu mama ta. Fiind în viață cred că trebuie să mergeți amândoi.
Atcose77 întreabă: