| Nadeshiko a întrebat:

Am o mare problema si am nevoie de ajutor. In primul rand tin sa precizez ca am 14 ani si sunt inca minora, apoi ca parintii mei sunt despartiti si eu sunt in grija mamei. Acum se complica treaba, mama, tatal meu vitreg, fratele meu vitreg si cu mine ne-am hotarat sa plecam in Noua Zeelanda insa cum sunt minora am nevoie de procura sau ceva de genul asta de la tata ca sa pot iesi din tara cu mama. Vreau sa stiu informatii despre aceste lucruri, gen: unde se pot face procurile legalizate? unde le pot traduce in engleza? imi pot face pasaport pentru o perioada mai mare de un an? Orice informatie ar fi binevenita. Va multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca parintii sunt divortati si ai fost incredintata mamei, atunci nu ai nevoie de declaratie(nu este procura) din partea tatalui, este destul ca mama ta sa prezinte la iesirea din tara hotararea judecatoreasca de incredintare. In acest sens sunt prevederile Legii nr.248/2005, citez:
ART.30. (1) Organele poliţiei de frontierã permit ieşirea din România a cetãţenilor români minori numai dacã sunt însoţiţi de o persoanã fizicã majorã, în urmãtoarele cazuri:
c) minorului care este titular al unui document de cãlãtorie individual ori, dupã caz, al unei cãrţi de identitate şi cãlãtoreşte în strãinãtate împreunã cu unul dintre pãrinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreunã cu acesta, fãrã a mai fi necesarã declaraţia celuilalt pãrinte, numai dacã
pãrintele însoţitor face dovada faptului cã minorul i-a fost încredinţat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã;"
Valabilitatea unui pasaport pentru minorul peste 14 ani este de 5 ani, numai pasaportul temporar are valabilitatea un an. Numai bine!

4 răspunsuri:
| JohnnyBi a răspuns:

Nu e chiar asa de usor wlade. notarul te rezolva de procura, dar traducerile legalizate trebuiesc facute la un translator, despre pasaport cauti usor pe google "pasaport minori" si o sa iti dea detalii cate vrei. cand te duci la notar sa faci procura il intrebi de traducere legalizata si gata...toate informatiile de care ai nevoie le gasesti daca folosesti butonul search de la google. "traducator legalizat", "procura in cazul minorului".

| WladTPU a răspuns:

Poi ma lucrurile nu sunt asa de complicate:
1.Trebuie sa te duci la notar sh el rezolva totul(contra cost), dar faza mai grea e ca trebuie sa te rogi de tatal tau biologic sa iti dea voiestraight face
Succes!

| Vali_7316 a răspuns:

Salut.Cred ca ar trebui sa suni la politia de frontiera la relatii cu publicul la numarul de telefon 0213162598 interior19338 intre orele 08.00-16.00. pentru informatii reale. Sau la adresa de e-mail: pfr@igpj.ro. Iti doresc succes.

| corinaiuliana a răspuns:

Pentru a te lămuri poți merge cu mama ta la orice notariat( că-s pe toate drumurile) și acolo întrebați tot ce vă interesează. Documentele se legalizează la orice centru de traduceri. Iar pașaportul pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 14-25 are valabilitate 5ani( asta în caz că nu au schimat între timp vreo lege). În orice caz trebuie să mergi la poliție și acolo o să te lămurească ei. Baftă!