anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am o problema,i-am dat unuia un pumn in gura, s-a ales doar cu buza sparta! Acum incepe partea cea mai grea.Eu am 18 ani el are 17, mama lui s-a dus la spital sa ii scoata certificat medico-legal,si s-ar putea sa ma dea in judecata.Ce as putea sa fac in privinta aceasta si ce as putea sa patesc, va rog ajutati-ma cat mai repede!

30 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului penal poate sa-ti faca plangere penala pentru infractiunea de lovire sau alte violente, citez:
"Art.193. Lovirea sau alte violenţe  
  (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Incearca sa te impaci cu el, ca sa nu mai depuna plangere penala sau daca a depus-o sa o retraga si atunci nu vei mai fi pedepsit penal, nici macar nu vei ajunge la judecata.

| SoleX a răspuns (pentru Ioandelasal):

Poate sa imi ceară daune morale? A zis ca maine se duce sa scoată certificatul medico-legal si o sa depună plângere la politie, trebuie să ma duc si eu?

| Ioandelasal a răspuns (pentru SoleX):

Poate sa-ti ceara si daune morale, dar nu este obligatoriu sa le si primeasca.
Nu trebuie sa mergi la politie decat atunci cand vei fi citat.

Multumesc mult! Ce crezi ca as putea sa scriu in plus in declaratie spre avantajul meu avand in vedere ca erau si martori? Sa zic ca sunt mai sensibil sau emotiv si ca am crezut ca vrea sa ma bata si i-am dat una? Te rog ajuta-ma, nu o sa mai dau in nimeni niciodata sad

Ce vrei sa faci este cu 2 taisuri, depinde si ce vor declara martorii. Daca acestia declara ca tu esti singurul vinovat si ca victima nu intentiona sa te loveasca si nu ai scuza provocarii atunci se poate interpreta si ca esti nesincer si vrei sa induci in eroare organul de cercetare.
In orice caz, inaintea de a te prezenta sa dai declaratia, ar fi bine sa angajezi un avocat, care te va insoti la politie.
De asemenea, repet, ar fi bine sa incerci o impacare si respectivul sa-si retraga plangerea si atunci nu vei pati nimic.

Martorii sunt niste copii cu varste intre 10-13 ani, ma gandesc ca nu se pot lua in considerare, ma-sa stie ca eu l-am pus pe unul dintre ei sa il scoata afara din casa si sa il aduca la mine, acum eu pot sa zic ca l-am chemat cu intentia de a vorbi, si el a ridicat tonul la mine si m-am speriat, sau ceva de genul...

Si acestia pot fi martori, conform Codului de procedura penala, citez:
"ART. 124.Cazurile speciale de audiere a martorului
  (1) Audierea martorului minor în vârstă de până la 14 ani are loc în prezenţa unuia dintre părinţi, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului instituţiei căreia îi este încredinţat minorul spre creştere şi educare.
  (2) Dacă persoanele arătate la alin. (1) nu pot fi prezente sau au calitatea de suspect, inculpat, persoană vătămată, parte civilă, parte responsabilă civilmente ori martor în cauză ori există suspiciunea rezonabilă că pot influenţa declaraţia minorului, audierea acestuia are loc în prezenţa unui reprezentant al autorităţii tutelare sau a unei rude cu capacitate deplină de exerciţiu, stabilite de organul judiciar.
  (3) Dacă se consideră necesar, la cerere sau din oficiu, organul de urmărire penală sau instanţa dispune ca la audierea martorului minor să asiste un psiholog.
  (4) Audierea martorului minor trebuie să evite producerea oricărui efect negativ asupra stării psihice a acestuia.
  (5) Martorului minor care la data audierii nu a împlinit vârsta de 14 ani nu i se comunică obligaţiile prevăzute la art. 120 alin. (2) lit. d) şi nu depune jurământ, dar i se atrage atenţia să spună adevărul."

Totusi care sunt sansele sa ma aleg decat cu o amenda, si cam la ce suma sa ma astept?

Asta chiar n-am de unde sti, totul depinde de judecator.
Conform Codului penal, citez:
ART.61.Stabilirea amenzii  
(1) Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului.  
  (2) Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.
  (3) Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor  generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.
(4) Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:  
a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;  
b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani;  
c) 180 şi 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani."
Depinde si de prevederea la care vei fi incadrat, respectiv la alin.1 sau 2 al art.193, la primul daca nu primeste zile de ingrijire sau la 2 daca primeste zile de ingrijire.

Cam cât este amenda pentru aproximativ 5 zile de îngrijiri medicale?

Este foarte greu de dat un raspuns, chiar aproximativ.
Amenda poate fi de la 1.800 lei la 150.000 lei, asa ca depinde de judecator cat o sa stabileasca. In orice caz as crede ca va fi de cca 10.000 - 15.000 lei, in plus va trebui sa platesti daune materiale (cheltuielile cu ingrijirea) si poate daune morale.

Amendă de 100 milioane? E imposibil...prea mare

Ti-am spus ca n-am de unde sti ce va hotari judecatorul, ti-am dat doar un exemplu. Ai vazut limitele amenzilor, prevazute de Codul penal.
Te sfatuiesc, ioarasi, sa incerci o impacare si victima sa nu depuna plangere penala ori sa si-o retraga, cred ca te va costa mult mai putin decat daca ajungi la judecata.
Si alta data fii mai calm.

Luni ma duc sa dau declaratie,o sa fie si "victima" acolo? Oricum o sa mai "umflu"declaratiile mele,nu am incotro,trebuie,sper sa fie amenda mica, si sper sa nu ma dea ma-sa in judecata sa ii platesc si daune morale, apropo, in urma procesului, se poate stabili ca nu trebuie sa-i platesc daune morale?

Nu este obligatoriu sa fie si victima de fata.
Daca ti-a facut plangere penala nu mai trebuie sa te dea, separat, in judecata, poate sa ceara daune morale in cadrul procesului penal.
Judecatorul, in functie de situatia stabilita prin probe, poate sa acorde sau sa nu acorde daune morale. Daca nu sunt cerute judecatorul nu le acorda din oficiu.

Dar daca mai "umflu" putin detaliile la declaratie ce zici? Nu pot sa ii zic exact cum a fost 100% pentru ca sunt convins ca toti mai baga de la ei mai mult sau mai putin!

Se pare ca tu nu intelegi ceva elementar: NU TE POT SFATUI SA COMITI ILEGALITATI SAU SA MINTI. Nu mai insista cu asemenea lucruri.
Ce vei face este strict problema ta. Ti-am spus ca ar fi bine sa angajezi un avocat si sa faci ce te sfatuieste acesta.

| DeathLord93 a răspuns (pentru SoleX):

In minor sub 14 ani nu stiu daca poate da marturie deci sunt dati deoparte din start happy

| DeathLord93 a răspuns:

Potrivit codului penal infractiunea de loviri si alte violente eventual vatamare corporala este considerata penala daca victima are peste 90 de zile de ingrijiri medicale
Poti scapa cu o amenda sau in cel mai bun caz fara nici o problema Daca a mers la politie si ti sa intocmit dosar penal acesta nu va merge mai departe decat dupa ce se vor primii concluziile de la medicul legist urmand eventual incadrarea juridica in una dintre faptele pe care le am spus mai sus
Acum ti am zis stai calm chiar daca ai dosar pentru ca de la o buza sparta nu faci puscarie ti se poate da o clasare eventual neinceperea urmaririi penale Stai linistit ca nu se intampla nimic si eu am avut asa ceva

| SoleX a răspuns (pentru DeathLord93):

Sa mă astept la o amendă mare, sau ceva? A sunat politia si au zis că o să vină să ia declaratii, ce să fac

| DeathLord93 a răspuns (pentru SoleX):

Nu patesti frate nimic stai linistit
Te duci si spui ca el a incercat primul sa dea in tine te ai ferit dupa aia ai dat si tu la chestia asta o sa se ia la cearta martorii intre ei de o parte si de alta si o sa se intinda povestea stai calm ca nu ti se intampla nimic eu am scapat din asa ceva dupa 10 zile de spital si 3 ani de proces cu victima. Nu ma laud dar chiar nu se intampla nimic eu am avut mult mai grav decat o buza sparta

| KanezuY a răspuns:

Nu cred ca patesti nimic daca nu au fost martori.

| SoleX a răspuns (pentru KanezuY):

Au fost si martori

| jon987654321 a răspuns:

Incearca sa vorbesti cu el si cu muma lui draga frumos si sa ii dai o suma de bani la care sa va intelege'ti la o buza sparta un pahar de suc ajunge daca nu vrea cu frumosul lasa sa faca certificat ca nu faci puscarie, vei plati o suma de bani da la o buza sparta nu prea vad ce ar scoate...si daca insista iti iei avocat si o bagi pe aia ca el te'a injurat si te'a facut in tot felul si tu nu ai mai rezistat..fiecare are nervii lui.

| SoleX a răspuns (pentru jon987654321):

Mă-sa e cam sărită de pe fix, mă gândesc că dacă vreau să vorbesc cu ea, o ia razna

| jon987654321 a răspuns (pentru SoleX):

Daca te vor chema pentru declaratii spui ce s-a intamplat..acuma banuiesc ca are si el vina lui..doar nu te-ai dus la el asa si pac un pumn in botic...

| SoleX a răspuns (pentru jon987654321):

A zis ca o să mă bată cu prima ocazie cum ma prinde, si au fost martori când a spus asta

| KanezuY a răspuns (pentru SoleX):

Daca te prinde ala cu prima ocazie si te bate poti face plangere laughing si cam se intoarce roata.

| teroristul520 a răspuns:

Depinde ori iei o amenda ori poti vorbi cu mama lui ca a fost un accident si in plus e doar un pumn il poti pune ca un scut (o aparare) zici ca te-ai aparat de el ca daca vroiai sa-l bati cred cai dadeai ca lumea funda?

| Ionut_Nedelea_1993 a răspuns:

O sa faci puscarie, eu am un prieten care a patit asa... dupa 3 luni s-a spanzurat, Dumnezeu sa il ierte...