| ZoLd a întrebat:

Am si eu intrebare.
Daca ma urc in dreapta in masina unui prieten masina este a lui personala si el nu are permis, dar eu am si ne opreste politia si este prins fara permis risc sa raman eu fara permis pentru incredintarea masinii unei persoane fara permis?
Inca o data: masina este a lui

32 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu risti absolut nimic, o sa fii doar martor in dosarul penal pe care o sa-l aiba prietenul tau.

| darrio2007 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Corect. Sper ca cei care spun ca va raspunde penal si cel care a postat intrebarea, sa nu aiba permis.

| darrio2007 a răspuns:

Ce sa incredintezi daca masina nu este a ta? Daca masina este pe numele lui, tu nu ai nici o vina. Doar daca era masina ta, atunci aveai probleme.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Cum poti fi atit de inconstient/ă sa te urci in masina cu un om care nu are permis, este infractiune, si vei platii consecinte, vei fi părtas la vină daca el face accident si tu stiai ca el nu are permis, vei suporta rigorile legii, sa nu te sui cu el in masină, lasa l pe el sa ajunga la inchisoare daca e prost.

| ZoLd explică (pentru CristiDinBucuresti):

Faza e ca as conduce eu masina, dar problema este ca nu are acte la ea, nu imi e frica sa ma urc cu el pentru ca chiar daca nu are permis conduce foarte bine

| suntserios a răspuns (pentru ZoLd):

Pana la primul copac... Fara permis si fara acte

| ZoLd explică (pentru suntserios):

Stai linistit, asta e ultima problema. Pe mine ma intereseaza doar daca imi poate face politia ceva ca pasager

Deci nu prea iti pasa ca ai sanse sa ajungi pe la stirile de la ora 5 sa va planga babele ca erati baieti buni desi in realitate erati doar niste cocleti care se pisa pe lege

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru ZoLd):

Tu stii ce vrei, eu in locul tau nu m as baga mai ales ca nici nu are actele masinii, poate fi furată masina, cum si cu ce dovedeste el ca masina este a lui? Cu nimic ca nu are dovezi acte. Dar din nou zic, este strict problema ta, iar daca intrii in belele cu politia iarăsi va fi treaba ta, deoarece ai stiut din start ce" prieten" bun ai, o lichea.

Ba omule, pe mine ma intereseaza doar din punct de vedere legislativ. Omul ala conduce mai bine decat multi care au permis, plus ca nu merge cu viteza si in caz de ceva pot eu sa evit un pericol din dreapta, dar nu este cazul.
Si cu "pisatul tau pe lege" daca nu mi-ar pasa as conduce eu masina fara acte.

Am înțeles, deci prietenul tau cocalar poate conduce fara permis ca merge incet.

Auzi, da tu cum spanac ai permisul ala daca nu stii legea si intrebi pe aici?

Vad ca nu ai nici o treaba, si presupun ca nici permis nu ai, Daca aveai stiai ca permisul se ia doar pe baza chestionarelor. In legislatie nu scrie treaba asta clar. Voiam doar sa mai aflu si parearea unor soferi cu permisul de mai mult timp.
Scrie doar ca nu ai voie sa incredintezi volanul unei persoane fara permis. E masina lui, nu ii incredintez eu volanul.
Cat despre treaba cu mersul fara permis e treaba lui, nu am pus intrebarea sa dezbat subiectul asta.
Poate ai treaba in alta parte si te retin.

| darrio2007 a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

El nu are nici o raspundere in cazul asta. Cel care s-a urcat la volan fara permis o face pe raspunderea lui. In ce priveste incredintarea masinii unuia fara permis, nu era masina celui care a intrebat. Legea nu-i poate face nimic. Doar moral, ca stiind ca nu are permis nu trebuia sa il lase sa conduca.

| relian a răspuns:

Pai tu nu ai ce pati. Daca esti intrebat daca stiai ca amicul tau nu are permis spui ca nu stiai,dar odata ce l-ai vazut ca conduce,ca are si masina,ai presupus ca are si permis, deci nu are nimeni sa iti faca nimic.E cuavntul tau, iar daca amicul tau spune ca tu ai fi stiut, tot nu are ceti face cineva, asta pentru ca e cuavntul lui impotriva cuavntului tau, iar el nu are cum dovedi ca el are dreptate.

| anonimg a răspuns:

Posibil ca sa ti se faca dosar penal, deoarece l-ai incurajat urcandu-te in masina cu el; l-ai incurajat la infractiune (pentru ca este infractiune, si nu sanctiune). Dar nu cred ca ti se va lua permisul. Judecatorul totusi poate aduce in discutie si ridicarea permisului tau ca o pedeapsa/mustrare, chiar daca fapta ta nu se incadreaza la suspendarea permisului tau.
Pentru ca atunci cand stii ca se realizeaza o infractiune, nu poti spune ca esti nevinovat, ci devii complice.

| suntserios a răspuns (pentru anonimg):

Conform carei legi ii va face dosar penal sau doar esti in vorba?

| anonimg a răspuns (pentru suntserios):

Este vorba ca a fost complice la o infractiune. Este infractiune conducerea unei masini fara permis.

Conform carei legi?

Nu stiu carei legi. Nici timp nu am sa caut acum. ^_^
Dar stiu ca o infractiune se pedepseste ca atare; inclusiv complicii.

Deci spui doar vorbe in vant fara sa ia baze legale.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonimg):

și care e complicitatea în mintea ta?laughing
complicitatea ar fi să-i încredințezi tu mașina.

Trebuie să recunosc că fără dovezi da, sunt doar vorbe în vânt. Dar o doză de prevenție face mai mult decât un tratament.

| anonimg a răspuns (pentru anonim_4396):

Complicitatea de care vorbesc este încurajare. Pentru că un om cu permis cunoaște legea care spune că este ilegal a se conduce fara permis un autovehicul pe drumurile publice.
Așa văd eu lucrurile. Nu am găsit lege in privința asta, ca este greu de găsit pentru cei care nu lucrează cu legea.
Nici pe mine nu m-a învățat nimeni să nu trec pe culoarea roșie a semaforului. Nu-mi aduc aminte că părinții sau altcineva m-a învățat. Nici nu am semnat undeva că am luat la cunoștință că nu am voie să trec pe culoarea roșie a semaforului. Nici măcar nu există vreo lege a pietonilor. Interzicerea trecerii pe culoarea roșie a pietonilor se găsește într-o carte în care pietonii nici măcar nu o cunosc, și nici nu ar banui că se găsește în cartea respectivă. La fel nici nu se știe când și dacă se poate traversa la o intersecție nesemaforizată și nemarcată.
Ce vreau să spun este că legea trebuie să fie la îndemâna oricui, așa cum Dumnezeu a lăsat Legea Lui în Biblie în Exod capitolul 20.
Dar legea oamenilor este extrem de greu de găsit.
Păi dacă cineva mă întreabă despre o anumită lege din Scriptură, știu unde să o găsesc. Dar când mă întreabă cineva dacă i se ridică permisul dacă se urcă lângă un conducător de autovehicul care nu are permis, atunci dau din colț în colț la fel ca noi toți, cu excepția 1-2 persoane.
Mai presus de română și matematică, oamenii trebuie să cunoască legea. Pare absurd, dar așa trebuie să fie: legea trebuie să fie la îndemâna oricui; așezată pe "categorii", făcută ușor de înțeles populației. Dacă ți se da o mie de pagini să cauți ce te interesează, aceasta nu mai este lege, ci dezorganizare. Omul nu trebuie să plătească pe alt om ca să i se spună dacă va fi vinovat (sau este) de o anumită faptă.

Cum adica nu exista o lege a pietonilor?

art.72 din OUG 195/2002, rep. in 2006, citez:
"ART. 72
  (1) Pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers.
  (2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
  (3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
  (4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.
  (5) Sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de construcţie speciala, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mana, precum şi cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role."

Și în ce carte se găsește această lege?
Este cartea aceasta cunoscută de toți românii?
Legiuitorul a depus eforturi ca legea lui să fie văzută ușor? Sau a promulgat-o și a ascuns-o într-o carte cu un titlu numai de el știut?
Dacă a făcut legea lui vizibilă, atunci cine dintre cei care citesc aceste rânduri știe unde se află art.72 din OUG 195/2002, rep. in 2006 (ceea ce ai citat tu)? Cum am zis mai sus: 1sau doi oameni de pe aici.
Iar dacă găsești și o lege care să răspundă și la întrebarea care a deschis acest topic, este și mai bine (mai ales pentru cel care a pus întrebarea). ^_^

1. Necunoasterea legii nu te absolva de respectarea ea. Asa ca e problema fiecărui daca stie pe unde sa traverseze sau nu.
2. Nu am ce lege sa zic in cazul de fata pentru ca omul in sine nu incalca niciuna

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonimg):

Oug 195/2002 e codul rutier laughing
cu ăsta chiar găsești carte

| aXy99 a răspuns:

Vei spune tuturor ca nu stiai ca respectivul nu are permis si nu ai ce patii.

| anonim_4396 a răspuns (pentru aXy99):

și dacă știa că nu are permis pățea ceva?

| cfrtobias a răspuns:

Pai nu poti conduce tu masina lui? sau nu te lasa?

| Sekim a răspuns:

Salut
Daca masina este a lui, si el nu are permis, el va primi dosar penal si nu va putea primi permisul pentru un timp. Tu nu vei pati nimic, doar sa folosesti centura in caz de accidente happy

| StefanSB2005 a răspuns:

Nu, nu ramai tu fara permis dar sigur vei lua o amenda destul de grasă...