| CondoM a întrebat:

Bunicul meu vrea sa imi dea mie casa cu acte.
Problema este ca el are 3 copii.
Cum ar fi cel mai bine sa procedez ca sa nu am probleme?
Multumesc

Răspuns Câştigător
| Krax256 a răspuns:

Baiatul intreaba din cauza ca probabil tatal sau nu are nici o problema ca va primi de la bunic. Problema apare cu ceilalti doi frati ai tatalui carora li se incalca rezerva succesorala.
Ca un act sa nu poata fi atacat, de exemplu donatia cu sau fara uzufruct viager, partile direct interesate trebuie sa parcurga niste pasi. In prima faza sa se deschida succesiunea dupa bunica, cei trei copii ai bunicului pot renunta la mostenire, in acest caz totul revenindu-i bunicului. Apoi copiii bunicului pot da o declaratie notariala cum ca stiu si sunt de acord cu donatia catre nepot. In felul asta nu se mai poate ataca nimic.
Bunicul tau nu va mai avea nevoie astfel nici de vreo evaluare psihiatrica.
Donatia mascata prin vanzare are sanse sa fie atacata, testamentul la fel poate fi atacat.

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Cel mai bine este sa incheiati un contract de vanzare-cumparare sau de intretinere (daca il poti intretine).

| Violleta2022 a răspuns:

Binicul poate face testament, desemnandu-te singurul lui mostenitor.
Ca mostenirea sa nu poata fii contestata in viitor, il sfatuiesc sa mearga la o evaluare psihiatrica si sa ataseze acel certificat medical la testament, ca a fost in deplinatatea facultatilor mintale, la momentul cand a facut acel act notarial.

| b889max a răspuns (pentru Violleta2022):

In primul rând moștenirea se face după un decedat!
Poate lasă cel mult un testament care poate fi atacat!
Ce poate face bunicul este sa facă un act de donație dacă doar el este Propietar! Foarte important dacă a dobândit casa când era căsătorit cu bunica și sa făcut moștenirea bunicul nu îți poate da decât partea lui restul revenind de drept copiilor prin moștenire după bunica! Îți pot oferi mai multe detalii dar Treb sa îmi spui exact situația! Succes

| Violleta2022 a răspuns (pentru b889max):

Scuze, da, ai dreptate, de testament era vorba.

| CondoM explică (pentru b889max):

Problema este in felul urmator:
Bunicul si bunica vor sa imi lase mie casa si terenul din curte.(tata si inca 2 unchii)
Momentan cam toti sunt de accord dar bunica din pacate numai este...si pe viitor dupa ce nici bunicul nu va mai fii sa nu am probleme cu niciunul dintre copii

| Krax256 a răspuns:

Orice act poate fi atacat, inclusiv mostenirea deoarece se poate considera ca a incalcat rezerva succesorala. Donatia la fel. Iar un act de vanzare-cumparare poate fi considerat donatie mascata daca nu ii platesti bunicului suma precizata in el.
Gasesti pe forumul avocatnet.ro o gramada de discutii pe subiectul asta.

| CondoM explică:

Si daca stii cam cat ar costa tot

| b889max a răspuns (pentru CondoM):

Cât costa nu îți poate decât un notar după o evaluare! Este foarte complicata situația! Mergeți la un notar și cu putina bunăvoința va învață ce aveți de făcut!

| CondoM explică (pentru b889max):

Ok..mersi frumos