Întrebare recomandată | CristiCr7 a întrebat:

Am si eu o problema cu un fost prieten care l-am batut intr-o seara si s-a dus la politie.
Are nasu sparg rau de tot, gura la fel, nu poate sa manance etc.
Sa dus la IML si nu stiu ce asteapta acum sa ii trimita aia acasa, el are 18 ani eu 17.
Si nu are martori nu are nimic doar vorbe.

Ce as putea pati in afara de o amenda tinand cont ca am 17 ani si ca nu are martori?
Fuunndaa

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In functie de zilele de ingrijire medicala pentru vindecare si de urmari poti fi acuzat de lovire sau alte violente (art.180 Cod penal), vatamare corporala(art.181 Cod penal) sau vatamare corporala grava (art.182 Cod penal), citez:
"ART.180. Lovirea sau orice acte de violenţã cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã.
Lovirea sau actele de violenţã care au pricinuit o vãtãmare ce necesitã pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
Acţiunea penalã se pune în mişcare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrţilor înlãturã rãspunderea penalã.
ART.181. Vãtãmarea corporalã
Fapta prin care s-a pricinuit integritãţii corporale sau sãnãtãţii o vãtãmare care necesitã pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Acţiunea penalã se pune în mişcare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrţilor înlaturã rãspunderea penalã.
ART.182. Vãtãmarea corporalã gravã
Fapta prin care s-a pricinuit integritãţii corporale sau sãnãtãţii o vãtãmare care necesitã pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Dacã fapta a produs vreuna din urmãtoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionãrii acestora, o infirmitate permanentã fizicã ori psihicã, sluţirea, avortul, ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 10 ani.
Când fapta a fost sãvârşitã în scopul producerii consecinţelor prevãzute la alin. 1 si 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.
Tentativa faptei prevãzute în alin. 3 se pedepseşte."
Fiind minor limitele minime si maxime ale pedepselor prevazute se reduc la jumatate.
Sigur ca va trebui sa se dovedeasca comiterea faptei de catre tine, fie prin recunoasterea ta, fie prin alte probe.

4 răspunsuri:
| onasis1961 a răspuns:

Păi dacă eşti minor poţi să şi omori că nu păţeşti nimic! Ce prieten te crezi tu dacă l-ai bătut până l-ai desfigurat.

| Ioandelasal a răspuns (pentru onasis1961):

Nu este adevarat. De la 16 ani minorul raspunde la fel ca un major, doar limitele pedepsei sunt la jumatate.

| Cutitaru_Gelache_1991 a răspuns:

Daca omu are bani, s-ar putea sa il vezi pe mos craciun printre gratii.

| Alex_Allexx_1998 a răspuns:

Salut; s-ar putea ca astia de la ims sa iti faca dosar penal pentru deranjarea ordini publice si prntru vatamare corporala. daca ai trecut de 17 ani si jumatate, pot sa te aresteze preventiv pentru 29 de zile. dar mai bine incearca sa te impaci cu prietenul tau si sa il faci sa isi retraga plangerea; sper ca am fost de ajutorhappy