anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut TPU.
Am studiat in Somailand Medicina. Am depus actele pentru echivalare la Ministerul Educatiei si Cercetarii si mi-a fost respins dosarul pe motivul ca Somailand nu este recunoscut ca tara. Am informat Ministerul ca nici Kosovo nu este recunoscut ca tara actele fiind echivalate conform informatiilor de pe saitul Ministerului. Cu toate astea nu mi se echivaleaza diploma. Voi da Ministerul in judecata oare mi se va echivala asa actele?

34 răspunsuri:
| johnnny123 a răspuns:

In primul rand, se numeste "Somaliland", nu "Somailand" cum ai scris gresit de doua ori.

In al doilea rand, cum ai ajuns sa studiezi medicina intr-o regiune din estul extrem al Africii auto-intitulala "suverana"?

In al treilea rand, cum ar putea cineva sa recunoasca studii de medicina facute acolo cand nimeni nu recunoaste nici macar tara?

| RiinaM a răspuns (pentru johnnny123):

Am scris asa cum se pronunta in romana Somaliland أرض الصومال. Am ajuns in 2008 in vacanta. In 2010 am inceput studiul Medicinei in cadrul unei Universitati de ideologie Masonica. Cred ca putin conteaza cum am ajuns eu sa studiez acolo. Kosovo nu este recunoscut de Romania si cu toate astea actele sunt echivalate. Exista doua unitati de masura pentru aceiasi situatie?

| RiinaM a răspuns (pentru johnnny123):

Kosovo nu este recunoscut ca tara si cu toate astea diplomele sunt recunoscute.

| RiinaM a răspuns (pentru johnnny123):

Am cerut o parere in virtutea faptului ca sa cineva a fost in situatia mea.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu cred ca ai sanse sa-ti fie recunoscuta diploma si nu cred ca rezolvi nimic dand ME in judecata.
In orice caz poti incerca, n-ai nimic de pierdut.

| RiinaM a răspuns (pentru Ioandelasal):

Eu raman stupefiat cum Kosovo nu este recunoscut ca tara dar actele sunt echivalate. Sunt si eu in situatia asta.

| RiinaM a răspuns (pentru Ioandelasal):

Mie mi sa refuzat dosarul desi actele din Kosovo sunt in situatie ca mine.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru RiinaM):

Kosovo este de facto o tara si este recunoscut de unele state, nu este recunoscut de noi.
Nu stiu exact, ca nu m-a interest problema (sunt pensionar din 2012) dar probabil sunt recunoscute unitatile de invatamant superior din Kosovo iar cele din Somaliland nu sunt recunoscute.

| RiinaM a răspuns (pentru Ioandelasal):

Este aceia-si situatie pentru ca Romania recunoaste Somalia si diplomele de acolo. Somaliland este exact ca si Kosovo o regiune separatista. E situatie identica.

| RiinaM a răspuns (pentru Ioandelasal):

Voi actiona in instanta Ministerul pentru ca mi se pare ireal. Am postat in speranta ca au m-ai fost persoane in aceasta situatie.

| RiinaM a răspuns (pentru Ioandelasal):

Cand am expus acest aspect inspectorului de dosar nu au a stiut ce sa-mi raspunda.

| sierra1 a răspuns:

Mai bine te apuci de altă facultate sau profesezi in Somalia (?!) dacă ăia acceptă

| RiinaM a răspuns (pentru sierra1):

Dupa 10 ani nu pot lua de la zero totul.

| RiinaM a răspuns (pentru Ioandelasal):

Conform MAE.ro actele din Kosovo nu sunt recunoscute în mod direct pentru că România nu recunoaște Kosovo cere să fie certificate de o instituție internațională din zona. Ceia ce înseamnă că și ei trebuie sa am acela-si tratament. Sunt curios de decizia instanței. Pentru că este ireal ce se întâmplă.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru RiinaM):

Pesemne si acela a fost angajat acolo fara sa stie prea multe si nici nu si-a dat interesul sa invete.

| johnnny123 a răspuns (pentru RiinaM):

Nu, ai scris "Somailand", si chiar de doua ori. Dar nu mai conteaza asta.

Tot incerci sa o compari cu Kosovo, dar comparatia nu are sens. Pentru ca binenteles ca exista "doua unitati de masura". Nu toate regiunile din lumea asta sunt egale si privite la fel.

Kosovo este o regiune europeana, cu institutii de invatamant cu traditie. Chiar daca tara in sine nu este recunoscuta decat partial, nivelul studiilor si nivelul de pregatire al absolventilor de acolo sunt usor verificabile de catre sistemul din Romania.

Prin contrast, nivelul si calitatea studiilor de la o "universitate de ideologie masonica" din Somaliland sunt mult mai greu de verificat si de certificat pentru sistemul din Romania, chiar daca cineva ar vrea sa se deranjeze cu asta.

Atunci cand ai decis sa studiezi medicina intr-o institutie dintr-o zona atat de indepartata, de diferita si de problematica din toate punctele de vedere, trebuia sa ai in vedere dificultatile de care te vei lovi atunci cand vei incerca sa profesezi in alta parte in lume.

De ce nu te-ai intrebat daca este posibila echivalarea in Romania inainte de a te apuca de aceasta facultate?

| RiinaM a răspuns (pentru johnnny123):

In 2010 in Romania nu exista un ordin de Ministru pentru echivalarea diplomelor obținute în străinătate. Abia in 2016 a fost emis. In acest ordin nu scrie nicăieri că o țară trebuie să aibă recunoaștere pentru a se putea echivala o diplomă. Atât timp cât există o zonă teritorială autoproclamata tara și nerecunoscută de Romania fiind recunoscute actele eu nu pot fi discriminat. Azi piata Universităților este liberă fiecare om putând studia acolo unde consideră că îi este locul. Romania recunoaște diplomele din Somalia așa cum le recunoaște și din Serbia. Este o situație identica.

| RiinaM a răspuns (pentru johnnny123):

Daca mâine maghiarimea din Harghita și Covasna se proclama tara cei din zona nu le va fi recunosfute actele? Hai sa fim onesti și corecți.

| RiinaM a răspuns (pentru johnnny123):

Nu va doresc sa trece-ti vreodată prin așa ceva. Sa nu poți profesa ceia ce ai studiat. Fără falsă modestie chirurgia ortopedica studiata timp de patru ani este net superioara a ceia ce nu se face de către medicul rezident in Europa. Sunt destui chirurgi cu pixul in măna scoși la noi. Dar nu este problema mea judecată lor morala și profesională.

Răspuns utilizator avertizat
| relian a răspuns:

Nu mai fa comparatie, sau de ce tara aia care nu este tara este recunoscuta, altele nu.
O tara poate sa recunoasca sau nu preferential diplomele din alte tari.
Deci uite ca RO nu e curioasa de acea tara sau ceo fi.Iti zic de America,pana mai acu cativa ani indienii,africanii erau preferati in sensul ca li se recunosteau diplome,veneau aici cu diplome de medici si gata aveau oamenii job.
Dar alte tari nu prea,deci este ceva preferential,aveau un acord ceva,nu e o chestie gata daca sunt prieten cu tine,trebuie sa fiu cu toti,nu asa merge.
Poti sa dai in judecata pe cine vrei, tot tu vei pierde.
Cand faci o scoala undeva, este bine sa te informezi inainte, o recunoaste cineva, daca mergi in alta stat o sa fie valabila si etc? Asa se face nu ma duc pe Marte fac acolo nu stiu ce scoala, viu pe Terra gata frate am dimploma laughing

| aXy99 a răspuns:

Next level troll?
Du-te si practica medicina masonica in smoliland.

| RiinaM a răspuns (pentru relian):

Nu poti avea doua unitati de masura diferite pentru o situatie. Este discriminare. Eu am cautat sa gasesc online pe cineva care a fost in aceasta situatie. Ma rog...

| RiinaM a răspuns (pentru relian):

Franta, Belgia, Elvetia recunosc actele.

| RiinaM a răspuns (pentru aXy99):

Atat ai inteles? sad trist.

Răspuns utilizator avertizat
| sabin89 a răspuns:

Despre problema cu Somaliland şi recunoaşterea actelor ţi-au explicat colegii mai sus. Eu vreau să te ajut puţin cu un sfat privitor la exprimarea în limba română. În cazul în care vei reuşi să obţii echivalarea actelor şi să profesezi, în mod sigur nu vei dori să fii obiectul unor ironii din partea colegilor de breaslă legat de felul cum scrii sau cum te exprimi. Am notat mai jos câteva din greşelile observate aici. Nu le lua ca o critică, ci ca o încercare de a te determina să depui eforturi pentru a-ţi însuşi mai bine limba română.
"in speranta ca au m-ai fost persoane" - e "mai", nu "m-ai".
"Ceia ce înseamnă că și ei trebuie sa am acela-si tratament" - e "ceea ce", nu "ceia ce". E "acelaşi", nu "acela-şi".
"este ireal ce se întâmplă." - Este incorect sau ilegal, dar nu ireal.
"Sa nu poți profesa ceia ce ai studiat" - din nou, e "ceea ce", nu "ceia ce".
"este net superioara a ceia ce nu se face de către medicul rezident" - trecând peste greşeala repetată "ceia ce", nici propoziţia nu are sens; nu e o exprimare în acord cu limba română.
"Nu va doresc sa trece-ti vreodată" - E "treceţi, nu "trece-ţi".
Mult succes.

| RiinaM a răspuns (pentru Harfagre):

Este o discriminare nu victimizare.

| relian a răspuns (pentru RiinaM):

Asa si daca recunosc ce? Fiecare tara are legile ei, daca alea recunosc nu stiu ce diplome, asta nu inseamna ca si RO sa o faca sau mai stiu eu ce alta tara.

| relian a răspuns (pentru RiinaM):

Este discriminare in mintea ta, intre tari exista diverse relatii, dar e grele pentru tine, mai spui ca ai facut si facultate, dar nu cred ca ai mers acolo asa din timpmplare, proabil facultatile din RO is prea usoare pentru tine si ce ai zis sa faci undeva unde se face scoala nu povesti laughing Daca esti bun faci facultatea undeva la o scoala serioasa nu in disneyland laughing