| literallythesamebruh a întrebat:

Salut TPU! Am un card de debit care va expira luna viitoare. Nu este al meu,este al mamei mele care este plecată în străinătate. Nu poate face nici solicitare prin curier să i-l livreze acolo din cauza lipsei de timp, deci există vreo posibilitate să îl ridic eu? Am nevoie de vreun fel de împuternicire?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Cardul se elibereaza doar titularului sau persoanei imputernicite prin procura speciala autentica, asa ca mama ta trebuie sa iti trimita o procura speciala prin care te imputerniceste sa-i ridici cardul.
Procura speciala o poate face la orice reprezentanta diplomatica (Ambasada ori Consulat) a Romaniei din tara unde se afla si ti-o trimite prin posta sau curier.
De asemenea o poate face si la un notar de acolo dar apoi va trebui tradusa de un traducator autorizat din Romania si legalizata semnatura traducatorului la un notar public.

6 răspunsuri:
| mi25 a răspuns:

Imputernicire cu apostila.
Ioandelasal vorbeste prosti referitor la traducere.
Orice imputernicire in strainatate pentru cetatenii romani se face doar de ambasada sau consulatul Romaniei.

| Salontanul a răspuns (pentru mi25):

Ioandelasal este jurist de meserie. Nu-l cunosti dar iti permiti sa-l jignesti. Iti dai cu parerea in domenii pe care nu le cunosti. Mai ai si alte persoane pe care le-ai jignit. Undeva scrii: "vorbesti prosti" in loc de "prostii". Asa esti si in viata de zi cu zi?

| mi25 a răspuns (pentru Salontanul):

Ioandelasal este jurist, dar face si unele greseli. Eu nu m-am laudat ca sunt jurist, dar cunosc legislatia. Nu orice jurist se pricepe la toate problemele juridice.
In ceea ce priveste ce am spus de imputernicire in strainatate pentru cetatenii romani, am spus ce prevede legea si din experienta mea.
Cat priveste lipsa unei vocale am doar o replica: cei ce se leaga de amanunte nesemnificative, demonstreaza forta lui intelectuala. Ai mai vazut tu pe cineva sa se lege de "mancarea" unei litere din greseala, uneori a tastarii?

Si "consulatul Romaniei" este tot greseala de tastatura? Numele de institutii se scriu cu litera mare. Corect era "consulatul Romaniei". Cladirile publice si ele se scriu cu litera mare: Ambasada, Parlament, etc. Nu ti se pare ciudat ca doar altii sunt vinovati?

| mi25 a răspuns (pentru Salontanul):

Haha! Spui ca am gresit scriind "consulatul Romaniei", dar tu scrii tot la fel si zici ca asa este corect.
Omule, eu nu ma leg de nimicuri. Iar parlament, ambasada este substantiv comun, nu substantiv propriu. Da, daca spui: Parlamentul Romaniei" este substantiv propriu, dar daca spui ca parlamentul este reprezentantul poporului, "parlamentul" este substantiv comun. Vezi ca sunt carti de gramatica. Citeste-e intai si pe urma da lectii. Dar totusi e bine pentru unul care a facut liceul la FF.

La mine chiar este greseala. Mai citeste: https://www.digi24.ro/......ut-1782687
Mai si gandeste: eu vorbeam de cladire care se scrie cu litera mare. Exemplu: https://bit.ly/3qxOZYW
Citeste si aici: https://bit.ly/3sIZWtt