| cristisubiak a întrebat:

am una bucată întrebare la voi: fratele meu are o condamnare cu suspendare de 2 ani, din cauză că de ziua lui o băut ca un porc, s-o urcat beat pe motor, neavând permis și motorul având numere false laughing. colac peste pupăză, când aprimit sentința era angajat la o firmă. a plecat de acolo din cauza condițiilor de muncă și și-a găsit de lucru la alte firme, doar că pentru angajare trebuia să prezinte cazierul. când o fost la poliție să-l scoată, pe cazier îi apărea condamnarea și faptele comise. amu întrebarea mea este: când îți scoți cazierul pentru angajare, poate să apară și „accidentul" ăla? țin să precizez că în afară de piciorul lui nu au fost alte victime și martori laughing și ce ar putea face să poată scoate cazierul „curat"? mulțam și dau fundă pentru cine mă ajută! big grin

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pedeapsa inscrisa in cazierul judiciar ramane acolo pana la scoaterea din evidenta.
Conform L.290/2004, privind cazierul judiciar, rep. in 2009, cu md. şi compl. ulterioare, citez:
ART.15.(1) Persoanele fizice înscrise în cazierul judiciar sau cu privire la care s-au făcut notări provizorii se scot din evidenţă dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
b) a intervenit reabilitarea judecătorească sau de drept;  
c) a intervenit amnistia;  
  d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsă privativă de libertate de cel mult 3 ani şi au trecut 20 de ani de la data rămânerii definitive a condamnării;
(2) În cazul când în cazierul judiciar al persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. a)-d) şi f) există şi alte menţiuni, se şterg numai menţiunile care impun scoaterea din evidenţă."
Cazierul poate fi curatat mai repede de 20 de ani doar prin reabilitarea de drept, daca indeplineste conditiile prevazute, conform Codului penal, citez:
"  ART.165.Reabilitarea de drept
  Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune."
"ART.167.Calculul termenului de reabilitare
  (1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
  (2) Pentru cei condamnaţi la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod.
  (3) În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de graţiere se referă la infracţiuni în curs de judecată.
  (4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.
  (5) În cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepse."
Daca indeplineste conditiile prevazute va trebui sa depuna o cerere pentru constatarea reabilitarii de drept, la judecatoria de domiciliu.


suntserios
| suntserios a răspuns:

Dar de ce sa il scoata curat? sa suporte consecintele prostiilor facute, cazierul ramane dovada vie... sau aparent vrea sa dea spaga sa mai comita o infractiune?

| cristisubiak explică (pentru suntserios):

Nu, aparent regretă ce a făcut și vrea să se angajeze, să muncească și să trăiască ca un om cinstit! happy