Da se poate uite aici un exemplu sa ati dai seama mai bine... Zilele astea mi-a expirat paşaportul pe care mi l-am făcut în urmă cu 5 ani, când am fost pentru prima dată în Turcia. Oricum în majoritatea ţărilor actul de identitate trebuie să fie valabil încă 6 luni începând cu ultima zi de şedere acolo, prin urmare, pot spune că paşaportul meu nu mai e valabil de astă toamnă. Pentru că anul ăsta plec din nou în Turcia (în Cappadocia) şi pentru că pe buletin încă am domiciliul în Galaţi, gândul că trebuie să-mi reînnoiesc paşaportul mi-a cam dat dureri de cap: un drum până acasă, o zi sau două de concediu, alţi bani, altă distracţie. Numai că e mai simplu decât mi-am imaginat.
Poţi să-ţi faci paşaportul în Bucureşti chiar dacă eşti din provincie. Regula se aplică pentru toate oraşele. Adică, dacă ai adresa în Sighetu Marmaţiei şi locuieşti în Cluj, nu e nevoie să mergi până în Maramureş pentru acte. Atenţie însă, paşaportul nu se mai obţine prin procură, dintr-un motiv cât se poate de simplu: în momentul depunerii cererii de eliberare a paşaportului ni se iau impresiunile digitale. Nu e ok să apară amprentele mamei pe paşaport, nu?
Zilele astea o să aloc puţin timp să merg să plătesc taxele şi în cel mult două săptămâni voi avea în buzunar un nou paşaport, numai bun de luat în bagaj şi de plimbat prin lume. Spun taxele pentru că dacă îţi faci paşaportul în alt oraş decât cel din buletin trebuie să plăteşti 270, 00 lei (costul paşaportului) la CEC şi 32, 00 lei (taxă consulară) la Trezorerie.
Da, se poate, conform L.248/2005, cu md. ulterioare, citez:
"ART.15.(1) Paşaportul simplu se eliberează, la cerere, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege şi nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate.
(2) Cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple se depun personal de către solicitanţi, în ţară, la serviciile publice comunitare pentru evidenţa persoanelor ori la serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple în a căror rază de competenţă au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, iar în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.
(3) În cazul în care, din motive obiective, solicitantul paşaportului simplu nu se poate prezenta la serviciul public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple de la domiciliu sau reşedinţă, cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple pot fi depuse la cel mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple."
Lungu_Dennismaria_1988 întreabă: