Dezbaterea mostenirii trebuie facuta chiar in cazul in care bunica ta ar fi singurul mostenitor. daca bunica ta face testament, dupa moartea ei, nu mai este necesara dezbaterea mostenirii.pentru mi multe detalii, fa-ti cont pe avocat.net si vei primi raspunsuri specializate.
Nu spui pe cine sunt intabulate imobilele in cartea funciara. Daca sunt intabulate numai pe bunic ori pe ambii bunici atunci este obligatorie sa fie facuta procedura succesorala. Deja s-a depasit termenul de 6 luni, in care poate fi acceptata succesiunea, asa ca, pentru cei care nu folosesc imobile (terenuri si constructii), este deja o problema cu prescriptia, pentru ceilalti care folosesc se considera succesiunea acceptata. Daca imobilele sunt numai pe bunica atunci succesiunea dupa bunic nu trebuie facuta, se va face numai dupa moartea bunicii, indiferent ca va fi testamentara ori legala. Numai bine!
In cazul in care defunctul nu isi face testament in timpul vietii se vor aplica regulile devolutiunii succesorale legale. Iar in cazul asta, tu ca nepot, nu vei primi nimic. Va primi insa parintele tau, fiul/fiica bunicilor tai. Cota parte ce ii va reveni va depinde de numarul unchilor si matusilor pe care le ai, descendenti directi din buncii tai. Vor primi insa o parte din avere si verii tai, care sunt copii unchilor sau matusilor, corespunzatoare cotei ce le-ar fi revenit parintilor lor, daca sunt decedati. Totul se bazeaza pe niste reguli stricte pe care le gasesti in dreptul civil-succesiuni. Si in cazul in care s-a facut un testament, nu se va putea aduce atingere rezervei succesorale...
Buna!
Depinde foarte mult daca inainte de deces acesta a procedat in favoarea unui mostenitor sau a mai multor mostenitori,printr-un testament autentic,altminteri este clar ca singura mostenitoare ramasa(sotia) trebuie sa intre in posesie dupa care,desigur,daca nu va crea un astfel de document,averea se va imparti in mod egal fiilor sau rudelor foarte apropiate doar dupa deces.
Oricum ar fi,daca se va cere impartirea in mod inegal a bunurilor prin testament(aici vorbesc de diferentieri intre mostenitori),se poate incepe atacul testamentului din partea celor neindreptatiti!
Considera ca testamentul este o cerinta din partea celui care detine bunurile, dar odata ce acesta decedeaza, impartirea bunurilor se face pe cale amiabila in favoarea celor mentionati sau prin tribunal cu cauza deschisa din partea celor care nu sunt mentionati ca si beneficiari.
Numai bine!
Sabina
FreddieM întreabă: