anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut TPU! Care sunt pașii pentru a face succesiunea la un apartament când moare proprietarul? Ce trebuie să faci prima oara, explicați-mi fiecare pas. De exemplu în cazul meu sunt singurul copil al lor și tata e proprietar. Doar întreb să nu vă gândiți că îmi doresc neaparat să se întâmple, Doamne Ferește.

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Unul din mostenitori trebuie sa mearga la un notar si sa initieze procedura de succesiune.
Va trebui sa prezinte act de identitate, certificatul de deces a defunctului.
La notar, va trebui sa indice numele si adresa cunoscuta a tuturor potentiali mostenitori.
Notarul va fixa o data la care se va dezbate mostenirea si va trimite instiintare tuturor persoanelor indicate.
La data convocarii, in cadrul dezbaterii, intai se va verifica posibilitatea de a exista si alti mostenitor.
Dupa stabilirea masa mostenitorilor, fiecare va trebui sa indice daca accepta sau nu calitatea de mostenitor.
Doar dupa acceptarea calitatii de mostenitor, persoanele vor putea participa la dezbaterea propriu-zisa. Notarul va prezenta obiectele succesiunii: bunuri, bani, dar si datorii, care se vor imparti conform legii (sau testamentului defunctului).

Trebuie stiut ca, conform Codului Fiscal, in termen de 1-2 ani dupa deces, succesiunea este scutita de taxe la stat, si trebuie platit doar serviciul notarului (in functie de tariful stabilit de el).

| Violleta2022 a răspuns:

Aparatmantul se imparte 50% sotiei si restul de 50% copiilor.
In situatia in care tatal nu a facut act de mostenire, lasandu-ti tie toata propietatea, succesiunea da dreptul sotiei sa detina 50% si restul, dupa cum spuneam iti revine tie (sau se imparte egal la totii copii, daca sunt mai multi).

| untu a răspuns:

În cazul ăsta, chiar dacă nu faci niciun act cât sunt părinții în viață, este de la sine înțeles că tu o să moștenești acel imobil, deoarece ești singurul moștenitor. Succesiunea se poate face la notar. Si trebuie sa platesti taxa de mostenire care va costa cel mult peste 3000 de lei!

| mi25 a răspuns (pentru untu):

Nu se plateste nici o taxa de mostenire daca dezbaterea se face in timp de 2 ani. Se plateste doar taxa notariala si taxa de intabulare. Acestea trec de 3000 de lei daca valoarea mostenirii depaseste 74000 de euro.
Daca dezbaterea se incheie dupa 2 ani, se plateste in plus impozit pe mostenire care este de 1% din valoarea mostenirii declarata, dar nu mai mica decat cea prevazuta de catalogul camerei notariale.

| mi25 a răspuns:

Jassmina iar a dat cu oistea in gard. Nu asa se imparte mostenirea.
Nu ai spus cum a devenit tatal tau proprietar.
Daca apartamentul a fost al tatalui tau inainte de casatorie.
In cazul in care moare el inainte, mama mosteneste 1/4 din el, tu 3/4.
In cazul ca moare mama inainte, apartamentul ramane tatalui tau.
Daca apartamentul a fost dobandit in timpul casaoriei - indiferent daca este trecut ca proprietar unul din soti.
Indiferent cine moare inainte, sotului supravietuitor ii revine 5/8 din mostenire, iar tie 3/8.

| mi25 a răspuns:

Succesiunea se deschide la moartea unui dintre parinti si se face de catre secretarul primariei de pe raza de domiciliu, care instiinteaza camera notarilor publici (de pe langa Curtea de Apel).
Mai nou, aceasta repartizeaza dosarul unui notar din raza de competenta a judecatoriei de domiciliu. Acesta citeaza pe sotul supravietuitor.
Dar nu este obligatorie prezentarea si nici sa dezbati succesiunea la acel notar.
Apoi este necesara acceptarea mostenirii, care se poate face prin declaratie la un notar public sau tacit.
Cand unul dintre mostenitri vrea sa dezbata mostenirea, se adreseaza unui notar (poate si la cel care a citat sotul supravietuitor). Acesta ii spune care este procedura si ce trebuie sa faca.
Dezbaterea mostenirii se poate face oricand, mostenirea fiind imprescriptibila.

| nightghost96 a răspuns:

În cazul ăsta, chiar dacă nu faci niciun act cât sunt părinții în viață, este de la sine înțeles că tu o să moștenești acel imobil, deoarece ești singurul moștenitor. Succesiunea se poate face la notar.