| anonimus010101110 a întrebat:

Salut TPU, ce inseamna citez : conflictele in legatura cu incheierea, executare, modificarea, suspendarea sau incetarea prezentului contract individual de munca sunt solutionate de instanta judecatoreasca competenta material si teritorial, potrivit legi, am incheiat citatul, bun si in afara de asta daca de maine nu mai vreau sa merg la munca chiar daca sunt intr-un fel obligat, dar vreau sa imi dau demisia dupa sarbatori ce mi se poate intampla? adica maine la munca mai este doar sefa de tura pe tura, doar ea si eu, daca eu nu merg ce se v a putea intampla? am anuntat ca nu merg si nu am primit inca un raspuns, se poate sa implice si politia sau sa imi fac probleme? sau doar sa rupa contractul de munca, precizez ca nu am inca implinita varsta de 18 ani, chiar nici 17 nu am, am aproape 17, fac imediat pe 11 ianuarie

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Inseamna ca tot ceea ce tine de munca ta se solutioneaza pe cale judecatoreasca, bineinteles daca nu se rezolva amiabil.
Daca nu te prezinti la munca poti fi sanctionat disciplinar, inclusiv cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. La fel daca iti dai demisia si nu respecti perioada de preaviz, daca o cere angajatorul si nu vei primi nici indemnizatie de somaj.
In relatiile de munca nu ai treaba cu politia decat in cazul ca savarsesti o infractiune privind activitatea la locul de munca, cum ar fi furtul, delapidarea, distrugerea, etc.

| VoidEternal a răspuns:

Adică poți fi dat în judecată dacă patronul consideră că i-ai adus prejudicii. Există proceduri care trebuiesc respectate când părăsești un loc de muncă.

| anonimus010101110 explică (pentru VoidEternal):

Prin ce te referi cand spui prejudicii?

| VoidEternal a răspuns (pentru anonimus010101110):

Daune. Că a pierdut bani din cauza ta. Sau că absența ta a dăunat imaginii firmei.

| anonimus010101110 explică (pentru VoidEternal):

Pai practic nu din cauza mea, ca mai au angajati, nu stau ei doar pentru mine, mai e sefa de tura, incaseaza ea

| mi25 a răspuns (pentru anonimus010101110):

Nu conteaza ca mai au angajati: nimeni nu-i obligat sa-ti faca munca. Preavizul este tocmai de aceea prevazut pentru ca firma sa poata angajasau organiza suplinirea locului. Incasarea de bani nu poate sa o faca orisicine. Se face numai de persoanele numite pe acele functii.

| Bariel a răspuns:

Absenta nemotivata a salariatului de la locul de munca reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă. Acum multi trec cu vederea cand e vorba de o absenta, de multe ori la 3 nemotivate iti desfac contracatul de munca

| anonimus010101110 explică (pentru Bariel):

Bun, deci cam doar asta mi se poate intampla daca lipsesc fix maine cand sunt cele mai multe incasari? lucrez ca si casier, oricum vreau sa rup contractul, poate fi adusa in vorba si instanta?

| mi25 a răspuns (pentru anonimus010101110):

In primul rand firma poate sa iti calculeze un prejudiciu adus si sa te someze sa-l platsti sau sa ti-l retina din salariu. Daca nu-l platesti te actioneaza in instanta. Si sa fi sigur ca poate sa scoata la iveala destule prejudicii.