"Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obținerii permisului de conducere are obligația de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm (...)", scrie în actul normativ.
Cei care nu respectă obligația de a aplica semnul distinctiv atunci când conduc riscă să fie sancționați de polițiști cu amenzi din clasa I, adică două sau trei puncte-amendă. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, ceea ce înseamnă că, în prezent, amenda este între 250 și 375 de lei.
Sursa: http://www.reporterntv.ro/......incepatori
Cei care nu respectă această obligație riscă să fie sancționați cu amenzi din clasa I 2–3 puncte-amendă.
De ce sa nu le pui? Sunt niste amarate de semne... Cred ca preferi ca bizonii din trafic sa te depaseasca aiurea, crezandu-se smecheri ca ei nu mai sunt incepatori, decat sa primesti o amenda.
Nici nu ai idee ca distractia unora cu "experienta"(dar si cu mare prostie in cap) este sa te faca sa-ti doresti sa nu ai semnele alea-n geam...o sa vezi si tu cum e, ca vad ca nu esti patit...inca
Iti asumi riscul de a fi amendat si nu numai pentru lipsa semnelor, avand in vedere ca incepatorii trebuie sa respecte si alte reguli speciale.
Conform Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, cu md. si compl. ulterioare, citez:
ART.149.(1) Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obţinerii permisului de conducere are obligaţia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează:
a) la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 şi A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;
b) la celelalte autovehicule, pe parbriz, în partea din dreapta jos şi pe lunetă, în partea stângă jos;
c) la autovehiculul care nu este prevăzut cu luneta, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe caroserie în partea din spate stânga sus;
d) la tramvai, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus;
e) la autovehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul autovehiculului în partea din dreapta jos şi pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus.
(2) Conducătorului de vehicul prevăzut la alin. (1) îi este interzis:
a) să conducă autovehicule care transporta mărfuri sau produse periculoase;
b) să conducă vehicule destinate testării sau cele pentru probe;
c) să conducă vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi."
De asemenea, conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"(4) Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse."
O sa vad si eu? Am permis de 12 ani, am purtat semnele cand a fost cazul, si sunt mai atent cu cei care le poarta acum. Tu vrei doar sa fii un pic mai cool nepurtandu le si cam atat
anonim_4396 întreabă: