| Vladvalantin a întrebat:

Salut TPU! Doar ce mi-am găsit o mașină, m-am înțeles cu proprietarul și vreau să o iau.Acum eu nu știu ce trebuie facut pentru că este prima dată când iau o mașină adică vreau să știu ce îmi trebuie atunci când o cumpăr.Iar mai este o problema, asigurarea expira in 10 zile pe mine o să mă încurce la ceva asta atunci când o să o înscriu pe numele meu? Sau la altceva o să mă încurce până o sa o plătesc eu?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Vei vedea masina (ar fi bine sa o vada si un mecanic sau unul priceput), veti incheia contracul de vanzare-cumparare, iti va preda actele masinii (cartea de identitate a masinii si certificatul de inmatriculare), vei merge la compartimentul de impozite si taxe de la primaria domiciliului tau pentru a fi luata in evidenta la impozit, apoi la RAR pentru ITP, la un asigurator pentru asigurarea RCA si apoi la inmatriculare.
Conform Ordinului MAI nr. 1501/2006, privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor
cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 8
  (1) Transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul se efectuează în baza depunerii următoarelor documente:
  a) cererea solicitantului, al cărei model este prevăzut în anexă; în cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane care poate folosi vehiculul în virtutea unui drept legal, altul decât cel de proprietate, proprietarul va menţiona în mod explicit acest lucru în cuprinsul cererii;
  b) dovada înregistrării în evidenţele organelor fiscale ale autorităţilor administraţiei publice locale în a căror rază de competenţă noul proprietar sau utilizatorul, în cazul vehiculelor care fac obiectul unui contract de leasing, îşi are domiciliul, sediul ori reşedinţa, în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate;
c) cartea de identitate a vehiculului, în original şi în copie;
  d) documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii, în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original şi în copie. În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se va prezenta şi documentul care să ateste dreptul legal în virtutea căruia persoana poate folosi vehiculul, în original şi în copie; în cazul în care vehiculul este folosit în sistem leasing se poate prezenta un extras din contractul de leasing, care să conţină cel puţin părţile, obiectul şi durata contractului, datele de identificare ale vehiculului şi semnăturile părţilor;
e) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie. În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se va prezenta actul de identitate sau, după caz, documente care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie;
  f) dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia;
  g) copia documentului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie, în termenul de valabilitate a acesteia;
  h) abrogată; 12.06. 2017
  i) certificatul de înmatriculare emis pe numele fostului proprietar;
  j) plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi, după caz, plăcuţele a căror combinaţie a numărului de înmatriculare a fost păstrată anterior de către solicitant, în condiţiile art. 27 alin. (1);
k) dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare;
  l) dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, cu excepţia cazului în care acestea se transferă automat noului proprietar, în condiţiile art. 24 alin. (4) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificările şi completările ulterioare, sau acesta a optat anterior pentru păstrarea unei combinaţii a numărului de înmatriculare, în condiţiile art. 27 alin. (1), iar forma, dimensiunile şi conţinutul plăcuţelor îndeplinesc cerinţele din standardele în vigoare;
  m) abrogată; 12.06. 2017
  n) procura specială în formă autentică, după caz.
  (2) Documentele originale prevăzute la alin. (1) lit. d) şi e) se restituie pe loc, după confruntarea copiilor cu acestea. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare prevăzute la alin. (1) lit. j) se restituie pe loc solicitantului, când acestea se transferă automat noului proprietar sau dacă fostul proprietar a optat pentru păstrarea combinaţiei numărului de înmatriculare şi numai dacă acestea îndeplinesc cerinţele impuse de standardele în vigoare, iar combinaţia numărului de înmatriculare nu a fost restricţionată conform legii. Cartea de identitate a vehiculului se restituie odată cu eliberarea certificatului de înmatriculare a vehiculului sau a documentului prevăzut la art. 4 alin. (3)."

| Violleta2022 a răspuns:

Sa-l duci la notar public sa faceti acte legale, ca sa fii sigur ca nu te tepuieste.
Evident sa aiba buletinul la el si toate actele masinii, inclusiv cerificatul fiscal al masinii, ca sa dovedeasca ca nu are datorii pe ea.
Atentie: fara CERTIFICAT FISCAL al masinii, masina nu se poate inregistra legal!

| OldSoul a răspuns:

Daca masina este inmatriculata, ai nevoie de certificatul si de cartea autoturismului de la vanzator, se face contract de vanzare cumparare, apoi vanzatorul trebuie sa-ti stampileze contractele la primarie (Pentru fiscal).
Dupa asta, mergi la un birou de acte auto si te ajuta ei cu restul.
Daca masina are numere rosii, sau este adusa direct din afara, ai nevoie de contract de vanzare cumparare de la persoana din actele de strainatate pana la tine, si bineinteles, de actele auto specifice acelei tari.
In ambele cazuri de sus, daca exista "intermediari" trebuie sa fie continuitate intre contracte.
Adic, daca X e proprietar in acte, a vandut masina lui Y, iar tu ai cumparat-o de la Y, ai nevoie de contract de vanzare dintre X si Y stampilat si la primaria vanzatorului si a cumparatorului, si apoi tu faci contract intre Y si tine, si la fel acesta trebuie stampilat la primaria vanzatorului.
Desigur, va trebui stampilat si la primaria ta, dar pentru asta nu ai nevoie de vanzator, si poti sa-l stampilezi cand doresti tu.
In schimb daca vanzatorul refuza sa-ti stampileze contractul, e posibil ca acesta sa aiba datorii la primarie si sa nu-ti poata oferi fiscalul, caz in care nu poti trece masina pe tine.

Bine, mai exista si o varianta la masinile care nu au numere scoase. Se face contract direct intre proprietarul din acte si cumparator. Insa nu cred ca e nevoie sa-ti spun eu ca aceasta de obicei nu este tocmai "Cea mai legala" metoda.

Asigurarea, nu te deranjeaza, tu oricum trebuie sa faci alta asigurare in vederea inmatricularii.

Si, dupa cum ziceam, pentru a nu-ti bate capul degeaba, dupa ce ai contractele si actele de mai sus, du-te la un birou de acte auto si o sa te ajute ei.
Mai trebuie de facut o cerere, o asigurare, o programare, de platit o taxa, de pus dosarul in ordine, dar nu vreau sa te ametesc degeaba.

| mi25 a răspuns:

Citeste aici: https://www.autovit.ro/......la-masina/
Sa ai asigurare pana inscrii masina.