| florin2255 a întrebat:

Salut TPU, imi cer scuze daca intrebarea este neclara sau daca fac greseli de exprimare, domeniul legal nu este punctul meu forte.
Anul trecut pe la sfarsitul lui noiembrie m-am "angajat" la o firma de recrutare si plasare personal unde mama si tata lucrau de aproape un an.
Am lucrat la un depozit din Bolentin cu ei ca intermediari intre mine si depozit.
Luna trecuta mama a incercat sa acceseze un credit, avand vechime de peste un an si raspunsul bancii a fost ca nu figureaza absolut deloc la anaf, deci nu avea contract de munca valid nici ea, nici tata, nici eu.
Cand i-am confruntat despre asta au gasit un motiv valid sa ne inceteze activitatea si ne-au intarziat plata 3 zile.
Mai ne-au si oprit cate 200 de lei pe niste bocanci desi n-am semnat nimic referitor la asta si nici informati n-am fost.
Acum nu stiu ce fel de actiune sa iau impotriva lor, as aprecia o indrumare de la cineva care a mai avut astfel de probleme. Multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Toti (tata, mama si tu) aveti 2 posibilitati legale:
1. Faceti reclamatie la ITM, pentru ca nu au incheiat contracte individuale de munca cu voi.
2. Faceti plangere penala pentru ca au savarsit evaziune fiscala, prin faptul ca nu au platit contributiile la CAS si CASS si impozitul.
Ar fi bine sa va angajati un avocat, cel mai bine unul specializat pe dreptul muncii si este posibil sa-i puteti da in judecata si pentru concediere nelegala.
De altfel avocatul va poate sfatui cel mai bine daca sa alegeti una din caile legale.

2 răspunsuri:
| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

La ITM
Partea grava e ca voi nu aveti contributiile platite si nu stiu daca ITM-ul va rezolva problema asta. Nici asigurare de sanatate nu aveti, in caz ca va imbolnaviti.

| eliancodrut a răspuns:

Pana nu primiti un raspuns de la ITM nu are rost sa angajati un avocat, deoarece nu are ce sa faca. ITM-ul va face cercetare si in functie de raspunsul primit puteti sa angajati un avocat si sa deschideti actiune in instanta.
Da, puteti face si plangere penala la parchet. Pentru asta nu va trebuie avocat, deoarece se ocupa procurorul de problema. Voi trebuie doar sa va constituiti in parte civila.
ATENTIE! Plangerea trebuie sa fie individuala, depusa la registratura ITM sau trimisa prin posta, recomandata cu confirmare de primire. La fel cu cele la parchet.
Daca depuneti plangerile la ITM, faceti-le in dublu exemplar, pe una sa va puna nr. de inregistrare si stampila registraturii.