| Sachiroo a întrebat:

Salut, TPU! Îmi puteți spune de ce, deși Germania a capitulat pe 8/9 mai 1945, Karl Donitz, de exemplu, a continuat să fie amiral și președinte al acestei țări până pe 23 mai? La fel și în cazul lui Himmler, cum se face că a fost capturat abia pe 23 mai?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este foarte simplu: pana la datele respective se ascundeau sa nu fie luati prizonieri.

| Sachiroo explică (pentru Ioandelasal):

Unde se ascundeau? În Norvegia? Din câte știu tot teritoriul European era ocupat de Aliați. "se ascundeau sa nu fie luati prizonieri." Cât se puteau ascunde? Sau nu au reușit să fugă în Argentina?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Sachiroo):

Nu-mi mai amintesc exact, dar nu au plecat din Germania.
Si aliatii nu erau chiar pe fiecare metru patrat si au fost capturati destul de repede dupa capitulare.

| minrest a răspuns:

Pe 23 mai, un soldat german se legitimeaza cu livretul militar autoritatilor de ocupatie, era un om intre doua varste, care parea sa fi trecut prin greutati, cu infatisare banala. Livretul era original, si era perfect. In perfecta stare. DAR. Soldatul care lupta pe front cu anii nu poate sa pastreze livretul in perfecta stare. Are livretul ferit la piept, transpira si il uda, se pateaza. Pune mana murdara pe livret, il pateaza. Cade in rau, livretul se uda. Se mototoleste in buzunare. Nici o sansa ca livretul unui soldat de pe front sa arate nou nout, asa ca l-au arestat si au aflat ca de fapt e Himmler. Iar Donitz, poate se considera presedinte, dar nu conducea nimic.

| Sachiroo explică (pentru minrest):

Știam asta. Nu știam că Himmler arată așa nasol.

| minrest a răspuns (pentru Sachiroo):

Doua saptamani poate sa nu fie nevoie sa arati actele la control. Oricum Germania e cucerita complet. Iar ca sa iti comanzi, ca sef al serviciilor secrete, un livret militar si sa nu te gandesti ca e prea nou, trebuie sa fi prost. Nasol e un termen prea imprecis, am vrut doar sa spun ca putea pretinde ca vine de pe front, ca infatisare, corectez.