anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Prietena mea este amenintata de proprietar si i-a spus sa evacueze apartamentul pe data de 15 ale lunii acesteia. Acesta in acesti ani nu le-a facut contract. Ea si familia sa au fost corecti, au platit lunar chiria. A amenintat-o ca are termen pana vineri caci are alt chirias si ca va chema politia! Ce drepturi are ea in aceasta problema si cum poate ameliora situatia? Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| Lioana a răspuns:

Din pacate daca nu exista contract de inchiriere, prietena ta nu are nici un drept sa stea in apartament fara acordul proprietarului.
Singura solutie ar fi sa il convinga cumva sa renunte la acei chiriasi si sa o lase pe ea in continuare. Ar putea sa il avertizeze ca ii face plangere la Politie pentru evaziune fiscala, daca nu o lasa sa ramana. Dar din pacate o astfel de plangere o poate afecta si pe ea pentru ca a fost de acord sa inchirieze fara contract.
Deci doar prin buna intelegere a proprietarului poate ramane. Prin lege nu are nici un drept. Chiar daca ar fi avut contract si ar fi expirat termenul stabilit putea sa o dea afara, darmite daca nu are contract.

33 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru CodrutElian1990):

In Germania, proprietarul este bun de plata la Finante si i se poate inainta proces, caci nefacand contractul asta inseamna ca nu vrea sa plateasca impozitele! Sunt sigur ca in Romania un proprietar ar fi dat spaga la ANAF si ar fi rezolvat totul, in schimb in Germania nu prea se pot mitui si daca o faci, te paste inchisoarea.
Cu aceasta treaba se face proces, tu ca si chirias vei avea dreptul sa stai in apartamentul sau cat doresti, din moment ce ti se trag lunar din cont chiria locuintei.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Ionut58282856):

In primul rand eu nu te-am jignit, asa ca pe viitor abtine-te.
In al doilea rand eu conosc legislatia in domeniu.
In al treilea rand, cand spuneam de amenda, ma refeream la prevederea legala de a te prezenta la organul de politie in termen de 15 zile pentru a declara noul domiciliul sau noua resedinta, nu la faptul ca nu vrea sa paraseasca locuinta. Citeste art.39 din OUG 97/2005.
Daca nu are contract de inchiriere nu are nici un drept, deoarece a locuit fara forme legale, a fost copartas la evaziune fiscala. Deci a incalcat de doua ori legea. Ori daca un lucru este savarsit prin incalcarea legii, el trebuie sa revina la forma initiala de indata. In acest caz sa paraseasca locuinta unde a stat nelegal.
Are dreptul doar la bunurile pe care le-a dus in acea locuinta.

| LasleaIoan1972 a răspuns:

Daca nu o mai vrea nu are nici un drept pentru ca nu a facut nici un act de luare in chirie si nici macar o intelegere scrisa sau ceva legal la notar,
fiind proprietar o poate da afara cu politia