Este bine ca procedura succesorala sa fie facuta in termen maxim de 2 ani de la deces, dupa aceasta se plateste impozit pe mostenire de 1% din valoarea bunurilor imobile (terenuri si constructii).
Oricare mostenitor poate merge la un notar public de la ultimul domiciliu al defunctului, cu certificatul de deces, si sa solicite deschiderea succesiunii. Aici va afla actele de care este nevoie si costul procedurii succesorale.
Daca mergeti la un notar, fiind intelesi cu totii, amiabil se face pe loc succesiunea.Altfel umblati ani buni prin judecaturi, cheltuiti o gramada de bani cu avocati incompetenti sau hoti.La tribunal puteti deschide oricare, veti fi citati si daca aveti pareri opozabile, va judecati ani de zile! Poate chiar muriti si nu veti obtine decat daune (plata avocatilor si a justitiei). Sfatul meu e sa va intelegeti si intr-o saptamana aveti tot! La notar! Daca nu? Am sa plang pentru voi! Dar ma voi bucura ce bani vor lua avocatii fiecaruia dintre voi(care vor fi mana in mana). Asa am patit si eu!
Dezbaterea succesiunii -> in termen de maxim 2 ani de la deces( depasirea termenului adauga taxelor un impozit de 1% din valoarea bunurilor ce compun masa succesorala!)
Acte necesare la dezbaterea succesiunii la notar:
http://notariat-tineretului.net/succesiune/acte-necesare-succesiune
P.S. ai grije cu certificatele fiscale --- au termene de valabilitate
Calculator de taxe succesiune :
http://notariat-tineretului.net/succesiune/calculator-taxe-succesiune
Succesiunea se poate deschide oricand, si peste 10 ani, daca vrei, numai ca daca nu va fi dezbatuta in termen de 2 ani de la data decesului, veti avea de platit impozit pe masa succesorala. Vei avea nevoie de: anexa 24 (de la Primaria localitatii unde tatal tau a avut ultimul domiciliu. Este o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale), actele de proprietate ale bunurilor, certificat de atestare fiscala (de la Primarie, serviciul de taxe si impozite), daca exista terenuri, va fi necesara de asemenea o adeverinta de la registrul agricol (Primarie). Apoi: certificat de deces, certificatul de casatorie al tatalui tau, certificatele de nastere ale copiilor, iar daca sunt si fiice, si certificatele lor de casatorie (pentru ca fetele isi schimba numele). Toate aceste certificate, plus actele de proprietate trebuie prezentate in original. Apoi, actele de identitate ale mostenitorilor, si 2 martori cu buletine, care sa nu fie rude cu voi si care sa il fi cunoscut bine pe tatal tau. De la momentul in care ai aceste documente, te poti prezenta la oricare birou notarial de la ultimul domiciliu al defunctului. Pe baza acestor acte, notarul redacteaza o incheiere in care consemneaza masa succesorala, numarul mostenitorilor, cine accepta mostenirea si cine renunta, etc. Aceasta incheiere va fi semnata de toti mostenitirii. Deci va fi obligatorie prezenta tuturor. Cine nu se poate prezenta, poate lasa o pricura si sa imputerniceasca alta persoana sa il reprezinte la succesiune. Costurile depind de valoarea bunurilor, calculata in functie de zona unde ele se afla, de cursul euro din ziua respectiva, de eventuala categorie de folosinta a terenurilor. Deci nu e ca la alimentara, un cost fix. De aceea, recomandabil e sa iei actele de proprietate si sa mergi la un notar sa te programeze si sa iti faca un calcul. In cel mult o saptamana se va elibera certificatul de mostenitor, care va fi actul de proprietate al fiecarui mostenitor pe cota sa din mostenire. Atentie insa, ca aceste cote sunt ideale. Ce ia in concret fiecare (x ia casa de la mare, y terenul de pe deal etc), urmeaza a se stabili la partaj.