| kostyx a întrebat:

Se da urmatoarea situatie: un autoturism nu da prioritate unui biciclist neechipat corespunzator pentru a circula pe timp de noapte. Soferul nu il vede, bicicleta intra in autoturism. Cine este vinovat in cazul in care vine politia? E mai recomandata o intelegere amiabila?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ambii sunt vinovati, soferul ca nu a acordat prioritate si biciclistul ca nu este echipat conform prevederilor legale.
Cel mai bine este sa se inteleaga, fara interventia politiei, bineinteles daca biciclistul nu este accidentat.

| kostyx explică (pentru Ioandelasal):

Biciclistul acuza o durere de mana (probabil o luxatie) si o durere intercostala de la o lovitura in cadere. Biciclistul a primit 600 de lei de la conducatorul auto pentru eventuale ingrijiri medicale. Ce sanctiuni ar fi riscat conducatorul auto?

| KodrutZ a răspuns (pentru Ioandelasal):

Dar cum poti acorda prioritate cind nu vezi nimic? Un prieten a dat peste un bou cu caruta care era beat si a taiat europeana ca diliul. Din fericire nu a murit nimeni, doar ca prietenul meu si-a facut masina praf. Tot din fericire avea casco. Daca boul ala murea, vina lui era zero (masina era ok dpv tehnic, el nu consumase alcool, viteza era undeva in jur de 70-80 km/h).

| kostyx explică (pentru KodrutZ):

Pai el venea din fata, eu viram stanga pe o strada secundara. In mod normal avea prioritate, dar eu nu l-am vazut decat cand era prea tarziu.

| Ioandelasal a răspuns (pentru KodrutZ):

Un biciclist nu este un ac si soferul putea sa-l vada, daca era atent, el avea faruri. Prietenul tau a fost foarte neatent.

| Ioandelasal a răspuns (pentru kostyx):

In functie de constatarea medicala, respectiv zilele de ingrijire medicala necesare pentru vindecare, ar fi riscat sa fie acuzat de vatamare corporala din culpa, conform Codului penal, citez:
"ART.196. Vătămarea corporală din culpă  
  (1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o  persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.  
  (3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a  nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
  (4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1)-(3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
  (5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."  

| KodrutZ a răspuns (pentru Ioandelasal):

Era carutas si a venit direct din bezna, de pe cimp.

| kostyx explică (pentru Ioandelasal):

Deci daca ne-am impacat la fata locului lucrurile ar trebui sa se linisteasca si sa ramana asa. Exista o limita de timp in care m-as putea trezi cu surpriza ca biciclistul sa mearga la politie sa faca o plangere sau ceva?

| KodrutZ a răspuns (pentru kostyx):

Zi mersi ca ai scapat in cazul asta. Eu am patit ziua cit pe ce sa mor cu doi cretini de conservari, in acelasi loc, la citeva luni distanta intre evenimente. Cu bicicleta trebuie' sa fii extra-atent, ca respect de la conservari nu vezi decit foarte rar.

| kostyx explică (pentru KodrutZ):

Eu i-am mai si dat bani biciclistului (600 de lei) care asa cum spuneam mai sus acuza doar o durere de mana (luxatie) si o durere intercostala. Acum ma gandesc numai sa nu pluseze si sa ceara mai mult...

| Ioandelasal a răspuns (pentru KodrutZ):

Precis ca prietenul avea o viteza foarte mare si era si neatent, altfel l-ar fi observat.

| Ioandelasal a răspuns (pentru kostyx):

Plangerea prealabila se poate face in cel mult 3 luni de la data accidentului.

| KodrutZ a răspuns (pentru Ioandelasal):

Daca avea viteza foarte mare l-ar fi omorit. A apucat sa schimbe banda si sa frineze putin, dar daca ai sti zona, nu ai zice ca era neatent. Era singur in masina, nu vorbea la telefon, nu avea de ce sa nu fie atent. Farurile nu bat la 50 de metri pe cimp si de obicei cind mergi noaptea te uiti in fata si pe marginea drumului, nu cauti carute fara nici o urma de semnalizare luminoasa in bezna.

| kostyx explică (pentru KodrutZ):

Si ai chemat politia? Cum s-a incheiat incidentul? Ti-au facut aia dosar sau nu i-ai acrosat pe biciclisti?

| KodrutZ a răspuns (pentru kostyx):

Pai eu eram biciclistul. NU am chemat politia, am scapat la milimetru in ambele cazuri. In unul dintre ele i-am zgiriiat masina boului pe laterala cu piciorul ala de sprijinit bicicleta. Datorita faptului ca el a intrat in mine si a avut loc un contact, nu cu intentie. Era sa ma proiecteze intr-un copac... mi-am facut o radiografie, ca ma lovisem la mina si se umflase, dar toate bune. Nu i-am luat detaliile sau ceva, ca incepuse sa comenteze si eu mi-am vazut de drum. Daca stateam acolo, il rupeam in bucati pina venea politia. Boul facuse brusc dreapta prin fata mea fara sa semnalizeze, fara nimic.

| kostyx explică (pentru KodrutZ):

Deci acum nu imi sta capul decat la asta sa nu ma sune si sa mai ceara bani, pentru ca acum nu mai pot demonstra ca el era neechipat pe cand masina mea e zgariata.

| KodrutZ a răspuns (pentru kostyx):

Esti copac la cap? De ce i-ai dat bani? Ti-a semnat vreo hirtie pentru asta? El poate demonstra ceva? Of...

17 răspunsuri:
| Dintrebare a răspuns:

Teoretic e vina amandurora. Dar practic, intotdeauna vina o are conducatorul auto pentru ca nu a acordat prioritatea. Da, e recomandata intelegerea, mai ales daca biciclistul a fost si vatamat. Soferul ii da niste bani biciclistului si cam asta e. Daca se implica si politia si legea, iese prost pentru amandoi (cel mai prost tot pentru sofer), asa ca e mai simplu daca partile reusesc sa se inteleaga