| AlexDoud a întrebat:

Salut, TPU. Sunt absolvent de liceu si doresc sa ma inscriu pentru somaj, dar vreau sa urmez si o facultate.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
-Banii de pe somaj se iau la luna?
-Cand se anuleaza somajul? In data cand am fost admis la facultate (adica aflarea rezultatelor?) sau la inceputul cursurilor (1 octombrie 2017).

Vreau sa stiu daca merita sa ma inscriu pentru acest somaj, daca macar apuc sa iau o parte din bani pana la anularea lui din cauza facultatii. (precizez ca am absolvit liceul in data de 25 mai 2017, inscrierea la facultate este in intervalul 10-15 iulie, afisarea rezultatelor dupa probele de concurs in intervalul 20-21 iulie, iar depunerea diplomelor de bacalaureat la facultate pentru cei admisi in intervalul 21-24 iulie).

Funda categoric! Multumesc anticipat!

Răspuns Apreciat de Editori
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu te poti inscrie si nu primesti somaj daca urmezi o facultate incepand cu anul terminarii liceului, deoarece absolventii nu primes somaj imediat dupa luarea in evidenta.
Dupa terminarea cursurilor trebuie să mergi la AJOFM din judeţul tău, in termen de cel mult 60 de zile de la terminarea cursurilor, pentru înregistrare şi luarea în evidenţă. Actele necesare pentru luarea în evidenţă:
-carte de identitate, original şi copie;
-actul de absolvire a formei de învăţământ, original şi copie;
-adeverinţa de la medicul de familie, cu menţiunea că eşti apt de muncă ori ca ai eventuale restricţii medicale.
După luarea în evidenţă începe o perioadă de 60 zile în care trebuie să-ţi cauţi o slujbă ori sa-ţi ofere ei una. Dacă nu ai reuşit angajarea, până la sfârşitul perioadei de 60 de zile şi nici nu urmezi studii superioare sau postliceale, trebuie să mergi iarăşi la AJOFM pentru înscrierea la şomaj şi de la data respectivă o să primeşti o indemnizaţie de 250 de lei lunar, până la angajare, dar nu mai mult de 6 luni.
Acte necesare pentru a primi indemnizaţia de şomaj:
- actul de identitate - original şi copie;
- actele de studii şi calificare - original şi copie;
- certificatul de naştere - original şi copie;
- certificatul de căsătorie - original şi copie (dacă este cazul);
- adeverinţa medicală - din care să rezulte că eşti apt de muncă;
-declaraţie pe proprie răspundere că nu urmezi o formă de învăţământ, autentificată la un notar public;
-adeverinţă de la organul financiar teritorial din care să rezulte că nu realizezi venituri.

1 răspuns:
| Floreenofficial a răspuns:

Salut!
Eu beneficiez acum de somaj (am terminat facultatea) si banii I-am luat lunar.Dar din cate stiu, nu te poti inscribe la somaj decat daca nu faci facultate.Adica nu te poti inscrie si la somaj si la facultate.Eu stiu ca li se da ajutor doar celor care au terminat liceul dar nu se mai inscriu la facultate.Parerea mea ar fi sa lesi somajul si sa te inscrii in toamna la o facultate.Mult succes! happy