| ZeUs13 a întrebat:

Sunt într-o situație puțin ciudată. Tocmai ce am semnat contractul de munca la un angajator,iar ulterior, mai exact a doua zi am primit un telefon de la un alt angajator care oferă un salariu mai mare.Acum întrebarea este dacă pot sa plec imediat după ce am semnat contractul, adică după câteva zile și să mă duc la celălalt loc de munca și dacă acest lucru este posibil sau mă afecta în vreun fel. Mulțumesc!

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca ai perioada de proba atunci poti pleca cu o simpla notificare, nici macar nu este nevoie de motive si nici sa stai perioada de preaviz.
Daca nu esti in perioada de proba atunci poti pleca cu preaviz, daca angajatorul il solicita. Daca nu respecti preavizul iti poate desface disciplinar CIM, pe motiv de absente nemotivate.

| ZeUs13 explică (pentru Ioandelasal):

L-am semnat joi și vineri m-au sunat cei de la celălalt job, deci practic luni ar fi prima zi.

| Ioandelasal a răspuns (pentru ZeUs13):

Atunci, daca n-ai inceput munca, nu este chiar o problema mare, desi ar fi bine sa le faci o notificare ca nu mai vrei sa muncesti la ei.

| Andreea_Brandus_1995 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Ce presupune o perioada de proba?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Andreea_Brandus_1995):

Este perioada de la inceputul muncii in care angajatorul verifica daca esti corespunzator pentru postul pe care te-a angajat.
Conform Codului muncii, republicat în 2011, citez:
„ART.31. (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2)Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3)Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(4)Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
(5)Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. Fac excepţie acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfârşitul perioadei de stagiu, angajatorul eliberează obligatoriu o adeverinţă, care este vizată de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială de competenţă acesta îşi are sediul."

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu poți până nu anulezi contractul prim. Chiar dacă nu ai lucrat încă deloc, contractul prim te leagă legal, până se anulează, în condițiile scrise în el.

| siriusblack98 a răspuns:

Poți deoarece dreptul lui legal de a-ți cere perioadă de preaviz se poate face numai dacă ai contract pe nedeterminat. Ceea ce mai mult ca sigur nu ai pentru că toți fac pe 3 luni inițial.

| ZeUs13 explică:

Contractul este pe perioada determinata, mai exact pe 3 luni.