| 4nt0ny0 a întrebat:

Un teren, a fost dezbătut în moștenire după decesul proprietarului și a fost împărțit în 4. Dacă doar eu am plătit taxele și impozitele la stat, iar restul nu au plătit nimic pot deține eu tot terenul ca mai apoi să îl vând?
Scuzați exprimarea, nu mă pricep în domeniu

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se poate obtine dreptul de proprietate asupra terenului prin uzucapiune daca l-ai folosit un anumit numar de ani, cu buna credinta, fara sa fii conturbat in posesie si sub nume de proprietar ca si cum ai fi fost singurul proprietar). Pentru aceasta trebuie sa depui o actiune la judecatoria in circumscriptia careia este situat terenul.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 557.Dobândirea dreptului de proprietate
  (1) Dreptul de proprietate se poate dobândi, în condiţiile legii, prin convenţie, moştenire legală sau testamentară, accesiune, uzucapiune, ca efect al posesiei de bună-credinţă în cazul bunurilor mobile şi al fructelor, prin ocupaţiune, tradiţiune, precum şi prin hotărâre judecătorească, atunci când ea este translativă de proprietate prin ea însăşi."
Este bine sa consulti un avocat, prezentand toate actele ce le ai privind acel teren.
Dupa ce vei deveni proprietar asupra intregului teren si dreptul tau de proprietate va fi inscris in CF il vei putea vinde tot terenul in mod legal.

2 răspunsuri:
| Hammurabi a răspuns:

Din pacate nu. Daca dupa masa succesorala terenul a fost impartit in 4 nu are nici o legatura cu cine a platit impozitele. In cel mai bun caz poti sa-i dai pe ceilalti in judecata si sa-ti recapeti banii pe impozit. Dupa masa succesorala la care presupun ca ai fost prezent, terenul are 4 proprietari. Fiecare cu partea lui.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Da, dupa 10-30 de ani poti sa il castigi prin uzucapiune (in functie de niste condirii care tin de domiciliu tau si de uzul proprietatii). Pana atunci, plateste in continuare impozitele si taxele, dar incearca sa ii contactezi pe ceilalti sa ii implici si pe ei (ca sa fii de buna-credinta si posesia sa fie publica)