Daca a dat actele unui frate, mai este sigur ca el este proprietar in prezent?
Primul lucru pe care trebuie sa-l faca este sa ceara un extras de Carte funciar pentru imobil. Nu poate merge nici la notar daca nu cunoaste macar nr. de top si nr. Cartii funciare. Notarul nu are de unde ghici care sunt acestea pentru a face demersurile necesare.
Inca o problema: daca persoana respectiva are urmasi, acestia au dreptul la partea rezervatara, chiar daca se face donatie sau testament.
Deci problemele sunt mai complicate, de aceea trebuie sa se adreseze unui notar, dar nu inainte de a avea un document - chiar si extras de Care funciara la mana.
Daca persoana respectiva nu este handicapat psihic (are discernamant si nu are interdictie), atunci poate face o asemenea donatie sau contract de intretinere, la notar. Notarul poate sa faca toate formele legale necesare (acte de mostenire, intabulare, etc.), fiindca asta este ocupatia lui si are acces la sursele actelor.
Daca persoana nu se poate deplasa, atunci se poate chema notarul la fata locului (contra cost).
Actul de proprietate se emite in atatea exemplare, cati proprietari sunt si se inscriu in Cartea Funciara.
Partile interesate pot cere copie /extras informativ despre actul de proprietate sau cartea funciara.
Notarii au dreptul de a cere copiile si extrasele detailate, necesare intocmirii actelor.
Trebuie sa apelati la organul emitent a actului de proprietate sau la Cartea Funciara.
In primul rand actele trebuie cerute de la rudele fratelui decedat. Daca nu se gasesc, puteti cere un duplicat la institutia care a emis acel act de proprietate (birou notarial, primarie etc).
Daca actul de proprietate a fost intabulat la Biroul de Carte Funciara puteti cere extras de carte funciara.