| Anonimus9ux a întrebat:

Salut TPU. Zilele astea trebuie să mă duc să-mi fac buletinul de 18 ani. Și mă duc sigur.Dar de 1 săptămână nu-mi găsesc buletinul vechi (cel de 14 ani) efectiv nu mai dau de el crying. Îmi poate explica cineva cum e, ce ați făcut în cazul asta sau ce ar trebui să fac? Cât trebuie să plătesc pentru asta? Cât mai multe detalii. Sau explicați-mi cum v-ați făcut voi buletinul la 18 ani, dacă ați fost singuri sau împreună cu un părinte... Mulțumesc pentru fiecare răspuns și aștept cât mai multe crying

12 răspunsuri:
| CodrutElian1990 a răspuns:

La 18 ani trebuie sa te prezinti cu un parinte sau tutorele.
De asemenea trebuie sa fie prezent proprietarul locuintei unde iti stabilesti domiciliul, care poate fi un parinte sau altcineva - daca domiciliul nu il stabilesti la parinti. Acesta - propietarul locuintei - trebuie sa aiba actul de proprietate - original si copie.

| Furnicuta000 a răspuns:

Te duci si spui ca l-ai pierdut pe cel vechi si ca trebuie sa-ti faci altul si ca oricum era expirat, o sa platesti niste taxe dar o sa-ti spuna ei ce si cum.
Poti sa te duci singur, dar iti trebuie o adeverinta de la primarie cum ca ai un domiciliu si te ia cineva in spatiu iar persoana aia trebuie sa semneze pe acel formular dat de ei (daca te duci singur cred ca poti descarca formularul de pe site-ul lor si sa il duci gata completat).
Iti mai trebuie si certificat de nastere in original si copie

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Furnicuta000):

Merge singur dar trebuie sa semneze cel ce-l ia in spatiu. Cum e asta?
Daca nu cunosti problemele nu mai da indicatii.

| Furnicuta000 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Eu l-am facut luna trecuta si a trebuit sa mearga mama sa semneze pe cerere, mai exact pe spatele cererii. Si sunt majora. Doar am trecut ca domiciliu casa parintilor si un parinte a trebuit sa fie trecut pe adeverinta de la primarie si pe cererea aceea. Inseamna ca nu ti-ai facut buletin de curand

Dar ce am zis eu gresit? Si unde a semnat mama ta: acasa sau in fata reprezentantului biroului care elibereaza CI?
La noi se cere prezenta parintelui din doua motive:
- pentru ca la 18 ani este obligatoriu - conform legii - prezenta unui parinte sau a tutorelui;
- la stabilirea domiciliului la locuinta parintelui sa semneze ca te primeste acolo cu domiciliul si trebuie sa aiba actul de proprietate (daca nu-l are, cum sunt multe locuinte, in special cele construite de respectiva familie, scoate o adeverinta de la primarie) in original si copie.
Daca domiciliul se stabileste la alta adresa decat cea parinteasca trebuie sa fie prezent si sa semneze pe cerere un parinte sau tutorele si ca te primeste cu domiciliul la el, persoana care este proprietarul imobilului unde iti stabilesti domiciliul.

Eu mi-am facut CI - nu buletin - nu demult, dar nu sunt in situatia ta. As vrea sa mai am 18 ani.

In prezenta angajatei de la birou a semnat, i-a cerut si datele de pe buletin

Ma rog, poti sa spui si buletin. Asa cum spui adidasi sau pampersi

Dar voiam sa spun ca pe angata respectiva nu a interesat-o decat sa am acea cerere. Mi-a zis: completeaza datele tale aici si datele tutorelui pe verso. Cred ca daca descarca cererea de pe net si o completeaza acasa nu ii zice nimic

N-ai inteles nimic. Si nici ce a semnat mama ta. Dar nu te acuz, ca la varsta ta nu ai cum sa stii.
1. Mama ta a semnat in doua locuri pe cerere, semnaturi care, conform normelor de functionare a Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, se dau in fata reprezentantului Serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor - acolo unde ati fost. De completat se poate completa acasa cererea, dar semnaturile se dau la birou (scrie si pe cerere).
a) O semnatura este in calitate de parinte, asa cum prevede legea pentru un fiu pana la varsta de 18 ani.
b) A doua semnatura, pentru ca te primeste cu domiciliul in imobilul ei (parintelor).
2. Ce vroiai sa o mai intereseze pe angajata? Ea avea adeverinta care stabilea domiciliul si semnaturile parintelui si celui care o primeste in domiciliu. Este ce prevede legea.
3. Tu amesteci problemele si faci un amalgam din ele, deoarece esti neofita in materie. Iti dau un sfat: nu auta sa inveti pe cineva ceea ce nu cunosti, deoarece asta este culmea metodicii.

Daca taceai, filozof ramaneai.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Păi e la fel ca și cum ți-am reface buletinul după ce l-ai pierdut/ți-a fost furat. Se mai întâmplă.