| ElenaSt2011 a întrebat:

Salut tuturor. Este legal ca dupa ce am platit abonamentul cel mai scump al unui site, pentru recunoasterea dreptului de autor asupra a doua scenarii de comedie scrise de mine, sa primesc un e-mail in care sa mi se ceara bani in plus, pe langa abonamentul platit la inscrierea pe site?

Mentionez ca mesajul primit in e-mail se gaseste pe site-ul cu pricina DOAR dupa ce accesez contul meu de membru.

Cand accesez site-ul oficial (anume https://copyrightindex.com), la rubrica PRICING apare informatia ca pot alege unul din cele trei tipuri de abonamente:
- basic - 28 euro pentru un singur fisier protejat;
- extra - la 56 euro - pentru 10 fisiere protejate;
si full - la 88 euro (care ofera avantajul de a inregistra un numar nelimitat de fisiere protejate).

La absolut FIECARE tip de ABONAMENT, scrie " one-time fee + NO monthly or annual charges. "

(Adica, o taxa unica, si fara alte taxe lunare sau anuale.) Scrie chiar sa imi inregistrez si sa imi protejez dreptul de autor cu NO FURTHER CHARGE for LIFE. (= fara taxa suplimentara pe viata). 

Informatiile care apar in e-mail-ul trimis de aceasta companie NU APAR si pe site-ul OFICIAL, cum este corect si asta e ceea ce imi da de gandit. (Cum ar zice englezul " There's something fishy going up here.")

In e-mail-ul despre care am mentionat aici, PE LANGA cei 88 euro pe care i-am platit la inscriere, apare ca MAI AM de PLATIT urmatoarele:
- transferul inregistrarilor mele actuale si viitoare de copyright pe noile lor sisteme (25 euro - o taxa pe viata);

- monitorizare live (sistemele lor vor monitoriza internetul pentru a vedea daca munca mea este copiata - taxa de 104 euro pentru primele 12 luni) - fara obligatia de a continua, dar ma vor intreba despre asta la finalul celor 12 luni;   
Dar economisesc 106 euro daca achizitionez acum;

- protectia website-ului (46 euro pentru primele 12 luni - dar nu am inca un website);

- marketplace (promovarea produselor si/sau serviciilor unei audiente uriase) - 139 euro pentru primele 12 luni.

Nu scrie daca taxele acestea pentru 12 luni reprezinta o taxa lunara (adica pentru monitorizare live, de exemplu, ar fi 104 euro lunar, timp de 12 luni) sau ar fi vorba despre 104 euro pentru toate cele 12 luni ale anului, la un loc.

Deci, este cam scump pentru omul de rand in Romania.

Mi-au scris ca au nevoie de raspunsul meu pentru ca ei sa continue sa protejeze inregistrarile mele existente ale dreptului de autor/ copyright. 

Mi-au explicat ca lumea internetului si a tehnologiei evolueaza, de aceea pentru a ma proteja de contravenienti, care gasesc noi metode de a imi fura ideile si continutul, au dezvoltat noi tehnologii si au nevoie sa transfere copyrighting-urile mele existente la noile sisteme.

Imi sugera intr-o propozitie scrisa cu caractere ingrosate, sa " actionez acum inainte de schimbarile iminente."
 
Nu inteleg de ce nu au scris pe site-ul oficial de la bun inceput ca acestea sunt costurile. Atunci m-as fi indreptat catre alta companie, care sa ofere alte preturi pentru protectia drepturilor de autor.

(La o simpla cautare pe google, am gasit multe companii de acest fel, dar am ales-o pe prima, cea care apare in cap de lista, deoarece scria ca la taxa de 88 euro, pot inregistra un numar NELIMITAT de LUCRARI.

Mentionez ca ANUL ACESTA mi-am inregistrat primul scenariu pe 5 ianuarie si al doilea scenariu pe 10 ianuarie (ambele fiind scenarii de COMEDIE) si imediat am primit pe adresa mea de e-mail un certificat de inregistrare/ certificat de copyright, in care era mentionat un numar de inregistrare, logo-ul firmei, plus numele meu, adresa mea, titlul si natura lucrarii, anul si tara in care a fost creat si descrierea pe scurt a scenariului meu. (Evident ca am atasat si cele peste 20 de pagini ale fiecarui scenariu scris de mine, dar acestea nu mi-au fost trimise inapoi pe adresa de e-mail, si sa vad logo-ul firmei pus pe fiecare pagina a scenariului trimis de mine pentru recunoasterea dreptului meu de autor - Nu stiu daca asa se face, caci sunt la inceput de drum). 
 
Pe data de 21 ianuarie 2022 (deci dupa 11 zile de la inregistrarea dreptului de autor pentru cel de-al doilea scenariu al meu), mi-au trimis e-mail-ul in care imi cer extra taxe. Aceleasi informatii apar in contul meu de membru, dar NU si PE WEBSITE-ul OFICIAL.

Ma indoiesc ca pe 5 ianuarie si 10 ianuarie 2022, reprezentantii acestei firme NU STIAU ca urmeaza sa transfere fisierele mele pe noile lor sisteme si sa noteze TAXELE pentru asta si pe SITE-ul OFICIAL, unde au subliniat in scris ca nu exista alte tarife pe viata.

E-mail-ul este trimis de la o adresa care contine numele firmei in adresa de e-mail. Deci, nu poate fi vorba despre un mesaj trimis de smecheri, care doresc sa platesc lunar taxele despre care am scris mai sus.

Cand am cerut Bibliotecii Nationale un ISBN pentru prima carte (am scris o carte pentru invatarea limbii germane in format PDF si am scos-o la vanzare pe Google Play Books) AM  PRIMIT  GRATIS un ISBN.

(Am inteles ca o persoana are dreptul la 2 ISBN-uri din partea Bibliotecii Nationale pe an). Ori si un cod ISBN se primeste pentru o carte scrisa de catre un autor, deci e - intr-un fel - tot un fel de recunoastere a dreptului de autor.

Imi permiteti sa va intreb daca stiti pe cineva care sa fi fost intr-o situatie asemanatoare cu a mea?

Daca da, cum a reactionat acea persoana? A platit extra, desi pe site-ul oficial scrie ca " nu exista alte taxe pe viata, ci doar o taxa unica? "
Voi cum ati proceda daca ati fi in locul meu?

Am cautat informatii si pe internet - am citit in lini mari articolul http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt= 10396    si https://utm.md/.......pdf    si http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/7816

Presupun ca nu este nevoie sa ma inregistrez si pe site-ul www.agentiatas.ro  

Teoretic (si practic) ar trebui sa fie suficienta inregistrarea mea si a scenariilor mele pe site-ul copyrightindex.com, pentru ca scrie ca sunt protejata ineternational, nu-i asa?

Le multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde.

2 răspunsuri:
| Vântulalb a răspuns:

Nu cunosc siteul, evident.
Dar esti sigur ca mailul vine de la ei? Sa nu fie o clona care face fraude.
Mai bine cauta calea de contact cu site-ul si scrie-le cerand lamuriri.

| doctorandus a răspuns:

Este teapa, mestere.

Conform legii, ai drepturi de autor prin simplul fapt ca esti primul care publica acea carte, care e munca proprie.