| ElenaSt2011 a întrebat:

Salut tuturor.

Va rog sa imi scrieti daca este permis (este legal) ca un cetatea roman sa aiba 2 asigurari storno de calatorie in strainatate, de la 2 agentii diferite, pentru aceeasi perioada?

Intreb asta deoarece NU am cumparat inca nici o asigurare storno de calatorie.

Deoarece excursia mea in strainatate a fost cumparata de la o firma din strainatate (am gresit facandu-ma membra a unei agentii internationale de turism), este cam scumpa. (Pe langa cazare, mese si excursia de o zi, a trebuit sa platesc separat biletul de avion dus-intors. Si calculand pretul final, este unul foarte piperat).

De aceea m-am gandit sa imi fac doua asigurari storno de calatorie, in cazul in care intervine ceva imprevizibil si nu voi mai putea beneficia de excursia respectiva.

Astfel ca o firma de asigurari sa imi plateasca excursia, iar cealalta firma sa plateasca biletele de avion dus-intors.

In plus, m-am gandit ca la o agentie sa apara o excursie de 3 zile, (de exemplu in perioada 13 - 16 septembrie) iar la alta agentie sa declar doar o zi sau maxim 2 zile de sedere in plus in respectiva tara, (adica 16 - 17 septembrie).

Astfel, agentiile de asigurare storno a calatoriei NU ar mai fi impovarate cu achitarea unei sume de despagubire prea mari, in cazul producerii evenimentului asigurat.

Ma gandesc ca este ilegal (sau cel putin imoral) sa se primeasca banii pentru o calatorie anulata din motive imprevizibile, din partea a doua firme de asigurare. Ar insemna sa profit de ocazie.

(De aceea am mentionat mai sus motivul pentru care m-am gandit sa apelez la doua firme de asigurare simultan, si anume impartirea pe din doua a platii pagubelor, in cazul aparitiei evenimentului asigurat).

Daca as avea doua asigurari storno de calatorie pentru aceeasi perioada, platite la doua agentii diferite, ar trebui sa raportez asta undeva?

Daca da, unde si de ce?

Am scris in motorul de cautare urmatoarele cuvinte cheie: legea asigurarilor storno pentru calatoriile in strainatate, am citit un articol lung, care continea multe articole din lege, dar NU am gasit un raspuns concret la intrebarea mea.

Le multumesc tuturor celor care imi vor raspunde la intrebare.

1 răspuns:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Am lucrat 10 ani în domeniul asigurărilor. Ce pot să răspund referitor la acest caz al tău și în general la cazuri similare din câte îmi amintesc. Tocmai ca să nu se facă abuzuri cu asigurările, cu o asemenea procedură, legile care reglementeză asigurările, funcționarea lor, ea, se procedează. Dacă ai două asigurări la două companii diferite de asigurare, și procedezi astfel, încasarea poliței de asigurare de la ambele, în urma producerii evenimentului se consideră fraudă și se pedepsește conform legii. Astfel dacă ești prins, suporți rigorile legii, adică faci închisoare conform cu legea fraudei, și ești obligat să restitui banii încasați. Dar dacă ai făcut totuși două asigurări diferite pe același eveniment, la două societăți diferite, sau ai asigurat de două ori acelaș eveniment la aceeași companie, legea nu îți interzice să faci asta. Dar după producerea accidentului, evenimentului, în momentul în care ceri despăgubirea de la ambele, trebuie să anunți pe fiecare din cele două firme că mai ai o asigurare pe acelaș eveniment. În acest caz, ele vor cădea de acord cum să te despăgubească în comun, astfel ca prejudiciul tău să fie recuperat de către tine în totalitate, dar nu mai mult decât atât. Astfel nu te poți îmbogăți pe seama lor.