Amenzile se inscriu in cazierul fiscal de la ANAF. Ele se prescriu dupa o perioada scurta (la plata sau maxim 5 ani) dar se pastreaza mai mult pentru analiza de risc (10 ani).
Concret, in OG nr. 39/2015 se precizeaza ca faptele inscrise in cazierul fiscal se scot din evidenta in cazul in care contribuabilii se afla in urmatoarele situatii:
faptele pe care le-au savarsit nu mai sunt sanctionate de lege;
a intervenit reabilitarea de drept sau judecatoreasca constatata prin hotarare judecatoreasca;
faptele inscrise in cazierul fiscal sunt sanctionate ca infractiuni si nu au mai savarsit fapte de aceasta natura intr-o perioada de 5 ani de la data executarii pedepsei;
faptele inscrise in cazierul fiscal sunt sanctionate conform legii penale cu amenda sau avertisment si nu au mai savarsit fapte de aceasta natura intr-o perioada de 5 ani de la data inscrierii informatiilor in cazierul fiscal;
faptele inscrise in cazierul fiscal sunt sanctionate contraventional, intr-o perioada de o luna de la data inscrierii informatiilor in cazierul fiscal, cu conditia achitarii cuantumului amenzilor contraventionale
faptele inscrise in cazierul fiscal sunt sanctionate contraventional la regimul produselor accizabile, intr-o perioada de un an de la data inscrierii informatiilor in cazierul fiscal, cu conditia achitarii cuantumului amenzilor contraventionale
au fost stinse creantele administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala datorate ca urmare a atragerii raspunderii solidare sau patrimoniale cu debitorul.
contribuabilul declarat inactiv a fost reactivat.
persoana nu mai detine calitatea de reprezentant legal sau reprezentant desemnat al contribuabilului aflat in stare de inactivitate.
decesul, respectiv radierea contribuabilului. In situatia radierii unei persoane juridice sau a entitatilor fara personalitate juridica declarate inactive anterior radierii, inactivitatea fiscala inscrisa in cazierul fiscal al reprezentantului legal sau al reprezentantilor desemnati, se scoate din evidenta acestora la data implinirii unui termen de un an de la data radierii contribuabilului.
In plus fata de aceste reglementari, noua ordonanta mai stabileste ca Fiscul va fi obligat sa organizeze un istoric al contribuabililor care au fost scosi din evidenta cazierului fiscal, masura care nu era prevazuta de cadrul legal anterior. Datele arhivate de ANAF urmeaza sa fie pastrate pentru o perioada de zece ani de la data scoaterii din evidenta pentru a fi folosite in realizarea analizei de risc (pe baza careia Fiscul selecteaza contribuabilii supusi inspectiei fiscale).
Privind cazierul fiscal ti-a raspuns Salontanul, nu mai repet prevederile. Nu apar la impozit dar apar la organul fiscal pentru executare silita, dar numai daca nu le-ai platit la timp si sunt trimise spre executare silita la organul fiscal de la domiciliul tau si vor fi luate inainte de impozite.
Conform Codului de procedura fiscala, citez:
„ART. 165. Ordinea stingerii obligaţiilor fiscale
(1) Dacă un debitor datorează mai multe tipuri de obligaţii fiscale, iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate obligaţiile, atunci se stinge obligaţia fiscală pe care o indică debitorul, potrivit legii, sau care este distribuită potrivit prevederilor art. 163, după caz, stingerea efectuându-se, de drept, în următoarea ordine:
a) toate obligaţiile fiscale principale, în ordinea vechimii, şi apoi obligaţiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii;
b) obligaţiile cu scadenţe viitoare, la solicitarea debitorului.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală."
jahjah întreabă: