Dacă nu ai încheiat un contract cu proprietarul, atunci el are voie să facă orice. Dacă ai încheiat un contract cu el, atunci vezi ce scrie în contract, dacă există clauze care să te protejeze pe tine și să nu-i permită lui astfel de lucruri. Întotdeauna închirierea unui apartament se face pe baza unui contract, tocmai ca să nu-i permiți proprietarului să facă orice vrea în apartamentul pe care ți l-a închiriat.
Nu are dreptul sa sparga usa si nici sa intre oricand in locuinta, insa o poate vizita la intervale rezonabile, insotit sau nu.
Conform Codului civil, citez:
ART. 1.824. Închirierea făcută fără determinarea duratei
(1)Atunci când contractul de închiriere s-a încheiat fără determinarea duratei şi nu s-a convenit altfel, chiriaşul poate denunţa contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei.
(2)În cazul prevăzut la alin. (1), locatorul poate denunţa contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic de:
a) 60 de zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o lună sau mai mare;
b) 15 zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mic de o lună.
ART. 1.825.Denunţarea închirierii încheiate pe durată determinată
(1)Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
(2)În cazul în care închirierea este pe durată determinată, iar în contract s-a prevăzut că locatorul poate denunţa unilateral contractul în vederea satisfacerii nevoilor locative proprii sau ale familiei sale, acestei denunţări i se aplică termenul de preaviz prevăzut la art. 1.824 alin. (2)."
Deci daca a hotarat in urma cu cateva zile sa plec nu ma poate evacua fortat zilele astea, nu? Am dreptul sa mai stau 15 zile atata timp cat imi platesc chiria, nu?