Da, poate face declaratia (nu procura) la orice reprezentanta diplomatica (mbasada ori Consulat) a Romaniei din Italia. Trebuie sa aiba si datele tale si ale mamei tale, nu are nevoie de actele voastre. Declaratia se face, de regula, cu valabilitate in cursul unui an.
Îți mulțumesc mult!
Când am scris ''trebuie să aibă acte acolo'' m-am referit la el, deocamdată nu are acte e doar de 2 săptămâni acolo, am crezut că trebuie să aibă el acte (nu ale mele sau a mamei) poate nu m-am exprimat bine.
Este destul sa aiba cartea de identitate sau pasaport si poate face declaratia, nu are nevoie de alte acte.
Bună!
Tatăl tău trebuie să dea o Declaraţie Notarială în care precizează că sunt de acord cu călătoria ta!
Vezi detalii la linkul :
http://www.politiadefrontiera.ro/calatorie_2008/minori.php
http://www.notarcardasim.ro/......minorului/
În cazul în care dânsul este în străinătate, acesta poate întocmi Declaraţia la o Reprezentanţă Diplomatică a României ( Ambasadă sau Consulat ) din ţara respectivă!
Sau la un Notar public din acea ţară; dar, în general, la Notar este mai SCUMP + că trebuie tradusă în Limba Română...
Apoi îţi trimite Declaraţia ( în original ) prin Curier rapid sau Poştă!
Toate cele bune!
Mulțumesc,dar se poate face de exemplu pe un an, acolo am văzut că trebuie să precizezi mai multe criterii cum ar fi perioada calatoriei;
scopul deplasarii;
ruta urmata pana la statul de destinatie;
indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care aceasta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.
O să călătoresc de mai multe ori, și nu știu datele la fiecare, cum să procedez?, adică cum să-i explic la taică-meu? Sper că înțelegi la ceea că mă refer.
Cu plăcere
Mda, în general, Declaraţia este valabilă 1 an.
La întoarcere NU contează cu cine vei veni sau când, te poţi întoarce şi singur - NU ai nevoie de acea Declaraţie decât atunci când IEŞI din România!
Cu acordul funcţionarului respectiv, se poate ca să NU treacă data călătoriei - nu este obligatorie data călătoriei, se poate întâmpla să nu o ştii exact la momentul întocmirii Declaraţiei
Important e să se precizeze de cine eşti însoţit şi datele de identificare a mamei şi ale tale.
Iar dacă nu s-a precizat o anumită dată, atunci poţi folosi aceeaşi Declaraţie de fiecare dată când ieşi din România, în decursul unui an
Dacă are ceva nelămuriri, funcţionarul de la Reprezentanţa Diplomatică a României îi va explica ce & cum...
O zi frumoasă!