| bizo95 a întrebat:

Salutare acum 2 zile am fost la o persoana juridica la un birou si am reparat un calculator acea firma avea camere de filmat afara inauntru nu avea acum dupa 2 zile respectivul mi-a trimis mesaj ca i-a disparut ceva din birou si cica ultimele doua persoane care au intrat in birou si sunt eu si el adevarul este ca eu nu i-am luat nimic si a stat si langa mine imi tot zicea sa recunosc ca ramane intre noi dar nu aveam ce sa recunosc daca nu am furat dupa care mi s-a comuincat ca s-a facut plangere impotriva mea la politie care ar fi solutia ce as putea sa fac? si nu mi-a spus ce i-a disparut bun sau bani sincer nu stiu dar eu sunt nevinovat

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Solutia este sa declari adevarul. De altfel exista prezumtia de nevinovatie, nu tu trebuie sa dovedesti ca esti nevinovat, cel care te acuza trebuie sa aduca probe in sensul ca esti vinovat.
Daca te vor chema la politie, pentru a da declaratie, este bine sa mergi insotit de un avocat.
Ai putea sa spui celui care te acuza ca, fiind nevinovat, o sa-i faci plangere penala pentru inducerea in eroare a organelor judiciare, conform Codului penal, citez:
"ART.268.Inducerea în eroare a organelor judiciare  
  (1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă."

| bizo95 explică (pentru Ioandelasal):

Nu stiu daca am posibilitatea momentant pentru un avocat si unde anume se depune plangerea penala

| Ioandelasal a răspuns (pentru bizo95):

Plangerea penala se depune la politie sau Parchetul de pe langa judecatoria in circumscriptia careia domiciliezi.

Ma resunat azi cica sa merg la el si sa recunosc si i-am spus ca nu am ce sa recunosc si zicea ca va derula camerele si ma va acuza de furt calificat

Nu-l baga in seama, daca te mai suna nu-i raspunde sau spune-i sa te lase in pace.
Si nu poate sa fie furt calificat, chiar daca ar fi adevarat, pentru furtul calificat se cer alte conditii, conform Codului penal, citez:
"ART.229. Furtul calificat  
(1) Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:  
a) într-un mijloc de transport în comun;  
b) în timpul nopţii;  
c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;  
d) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;  
e) prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.  
(2) Dacă furtul a fost săvârşit în următoarele împrejurări:  
a) asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural;  
b) prin violare de domiciliu sau sediu profesional;  
c) de o persoană având asupra sa o armă, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.  
(3) Furtul privind următoarele categorii de bunuri:  
  a) ţiţei, gazolină, condensat, etan lichid, benzină, motorină, alte  produse petroliere sau gaze naturale din conducte, depozite, cisterne ori vagoane-cisternă;
b) componente ale sistemelor de irigaţii;  
c) componente ale reţelelor electrice;  
d) un dispozitiv ori un sistem de semnalizare, alarmare ori alertare în caz de incendiu sau alte situaţii de urgenţă publică;  
  e) un mijloc de transport sau orice alt mijloc de intervenţie la  incendiu, la accidente de cale ferată, rutiere, navale sau aeriene ori în caz de dezastru;
  f) instalaţii de siguranţă şi dirijare a traficului feroviar, rutier,  naval, aerian şi componente ale acestora, precum şi componente ale mijloacelor de transport aferente;
g) bunuri prin însuşirea cărora se pune în pericol siguranţa traficului şi a persoanelor pe drumurile publice;  
  h) cabluri, linii, echipamente şi instalaţii de telecomunicaţii,  radiocomunicaţii, precum şi componente de comunicaţii, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani."

Si m-a sunat un domn de la Politie cica maine sa merg sa-mi ia amprentele cica ca a verificat in biroul lui si a gasit mai multe amprente

Nu este nici o problema, daca ai fost in birou si ai atins ceva sigur vor fi si amprentele tale, mai ales ca ai facut si reparatii, aceasta nu dovedeste ca ai furat.

Se pare ca ceva s-a furat dar nu vroia sa-mi spuna Politistul spunea ca ceva minor si ca se va afla la final si cred ca o sa depun si eu plangere penala pentru denuntare calonioasa asupra mea multumesc

| bizo95 explică (pentru bizo95):

Dar nu stiu sigur daca sa faca plangere impotriva mea s-au doar plangere ca s-a furat ceva o sa vedem dar eu cred ca oricum am dreptul sa fac o plangere penala nu?

Tu poti face plangere abia dupa ce o sa inceapa urmarirea penala impotriva ta, pana atunci n-ai de unde sti daca o sa fii sau nu cercetat penal.

Nu s-a facut plangere impotriva mea dar s-au luat amprente cica daca pe sertarul unde avea plicul cu banid aca se vor gasi amprentele mele voi fi acuzat pai eu am lucrat doar la birou deasupra la sertare nu am avut reaba si ca daca nu vor fi gasite amprentele mele i-mi va lua declarati si va incepe o ancheta zicea sa rezolv cu Domnul acela sa nu mai sune imi spunea Domnul Politist dar nu am cum sa port o conversatie normala cu acel domn pentru ca tot imi spunea sa recunosc ceva ce nu am facut eu si pana la urma am aflat ca iau disparut bani multi dar nu stiu exact cati anume

Atunci de ce-ti faci atatea probleme Poate nici n-o sa faca plangere impotriva ta. Asteapta sa vezi ce o sa se intample.

Nu-mi fac dar acea persoana mi-a spus ca facuse plangere acum o s avedem ce va fin maxim 2 zile vin rezultatele de la amprente

Dar persoana respectiva ma tot suna si ma deranjeaza Noaptea nu as putea sa fac o plangere in acest sens?

Daca poti dovedi aceasta atunci poti sa-i faci plangere penala pentru hartuire, conform art.208, alin.2 si 3 Cod penal, citez:
"ART. 208.Hărţuirea
  (2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
  (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."

Persoana respectiva mi-a trimis mesaj că și cere scuze și și a găsit bani intr-un loc neașteptat și de la Poliție nu mă mai sunat nimeni întrebarea mea este daca pot sa fac plângere penală pentru calomnie sau pentru că mă acuzat pe nedrept de furt pe la spate zicea că nu ai luat ceva din greșală nu furat mulțumesc anticipat

Calomnia nu mai este infractiune inca din 2005, asa ca nu poti face plangere penala si n-ar avea nici un rost.
Precis ca a anuntat politia ca a gasit banii si de aceea nu te-au mai contactat.
Fata de ce ti-a spus respectivul nu mai are rost sa faci ceva, mai ales ca nu ti-a facut plangere penala pentru furt si nici nu te-a acuzat de furt, asa cum spui acum.
Ar fi fost corect sa spui asta de la inceput, asa ne-am pierdut timpul amandoi.

Nici pe civil nu as putea sa-i fac plangere pentru calomnie si despagubiri morale

Nu plangere pentru calomnie ci o actiune civila in baza raspunderii delictuale, pentru afectarea dreptului la demnitate, citez:
"ART. 72. Dreptul la demnitate  
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.  
  (2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75. "
Parerea mea, de fost jurist, este ca nu ai sanse de castig, avand in vedere ce ai relatat privind situatia, dar este decizia ta. Ar fi bine sa consulti si un avocat, sa nu faci cheltuieli aiurea.

Mi sa recomandat sa fac plangere penala pentru denunt calomnios verbal care a fost impotriva mea si ca urmare a accestuia am fost chemat la Politie si audiat verbal si mi sau luat amprente

Faaci ce vrei tu, asa cum ti-am spus in postarea anterioara.

| bizo95 explică (pentru bizo95):

Si plangere pentru inducerea in eroare a organelor judiciare art 268

22 răspunsuri:
| D3I3 a răspuns:

Daca avea afara si iesirea din birou e in afara, pe camere se va vedea ca tu si seful ati intrat impreuna. Daca iesirea biroului e in inauntru, nu cred ca ai putea dovedi ca esti nevinovat.