| Edward82630 a întrebat:

Salutare,

Am citit câteva informații online despre adăugarea unui prenume în actele oficiale și multe surse menționau că pentru a face acest lucru, este necesar să fii deja cunoscut în societate cu acel nume. Problema este că eu nu sunt cunoscut în societate cu acest prenume, însă îmi doresc să-l adaug.

Aș dori să aflu dacă există și alte motive legale sau circumstanțe care pot justifica această modificare. Care sunt pașii necesari și documentele implicate în acest proces? Poate fi necesar să justific vreo legătură specială cu acel prenume (familială, culturală, religioasă)? Care sunt șansele ca cererea să fie aprobată în cazul meu?

De asemenea, aș vrea să știu cât de mult durează, ce costuri implică acest proces și dacă există diferențe între județe sau localități.

Oricine a trecut prin această experiență și are exemple sau sugestii este binevenit!

Mulțumesc anticipat!

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sunt multe motive pentru adaugarea unui prenume (de fapt schimbarea prenumelui), le gasesti in L.119/1996, rep. in 2012, cu md. si compl. ulterioare, art.41^1 si urmatoarele, unde este prevazuta si procedura.
Poate dura vreo 2 luni, nu exista diferente intre judete, legea este aceeasi pentru toata tara. Cat costa totul nu stiu, dar nu cred ca mai mult de cateva sute de lei.

| Edward82630 explică (pentru Ioandelasal):

M-am uitat in legislatie si la 2. o) spune ca se poate schimba si din alte cazuri temeinic justificate.
Vreau sa stiu daca motivul acesta este pertinent:
"Doresc adăugarea prenumelui [X] deoarece acesta reflectă cel mai bine identitatea mea personală."

Va multumesc!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Edward82630):

Este un motiv, ca este intemeiat sau nu poti afla doar daca depui actele si invoci acest motiv.

| Edward82630 explică (pentru Ioandelasal):

Va multumesc!