| Lola05 a întrebat:


Am făcut un stagiu de internship într-o firmă de turism și acum ar urma să fiu angajată. Șeful meu spune că ar dori să mă angajeze prin programul proaspăt lansat prin care se oferă firmei 200 de euro și 500 de lei lunar, "Garanție pentru tineri" sau ceva asemănător (sunt pe telefon momentan și îmi vine greu să caut denumirea). Totuși, având în vedere faptul că firma e mică și până acum nu a mai accesat fonduri de niciun fel, nu prea știm de unde să începem. Unde ar trebui să întrebăm care sunt condițiile și pașii? Contează faptul că eu încă nu mi-am finalizat masterul? (abia în vară termin) Sunt eligibilă pentru angajare prin acest program dacă încă mai sunt în facultate?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

N-am auzit de program prospat lansat dar exista prevederi in L.76/2002 (privind somajul), cu md. si compl. ulterioare, citez:
"Conform Legii nr.76/2002, cu md. şi compl. ulterioare, o să beneficiezi de o primă de încadrare de 500 de lei, precum şi de toată indemnizaţia de şomaj la care ai fi mai avut dreptul până la expirarea perioadei de acordare, citez:
ART. 73^1.(1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.
(2) Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevăzute la alin. (2) se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.
(4) Valoarea indicatorului social de referinţă, avută în vedere la calculul indemnizaţiei de şomaj la care persoanele prevăzute la alin. (2) ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, dacă nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data angajării.
(5) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ;
d) absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a)."
"ART.80.(1) Angajatorii care încadrează în munca pe durata nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o sumă lunară reprezentând un salariu minim brut pe ţara în vigoare.
  (2) Angajatorii care încadrează în munca pe durata nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc, pe o perioadă de 18 luni, pentru fiecare absolvent, o sumă lunară reprezentând 1, 5 salarii minime brute pe ţara în vigoare.
  ART.81. Măsurile de stimulare prevăzute la art. 80 nu se acordă pe perioadele în care raporturile de muncă sau de serviciu sunt suspendate.
  ART.82.În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diploma sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.
  ART.83.(1) Angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi sa menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.
  (2) Angajatorii care încetează din iniţiativa lor raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului de 3 ani prevăzut la alin. (1), sunt obligaţi sa restituie, în totalitate, agentiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent, plus dobânda aferentă, calculată la nivelul celei acordate de trezoreria statului pentru bugetul asigurărilor pentru şomaj.
  (3) Prevederile alin. (2) nu se aplică în situaţia în care încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu are loc din iniţiativa sau din motive imputabile angajatului.
  (4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singură dată pentru fiecare forma de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor."
Nu indeplinesti conditia de a obtine suma de 500 de lei, deoarece inca urmezi studiile.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Am cautat un pic pe internet si am gasit, poti citi aici:
http://www.mmuncii.ro/......rilie-2015

| alessia5158 a răspuns:

Pe site-ul oficial al proiectului gasesti informatii :http://www.garantiipentrutineri.ro/......ru-tineret