Eu nu am inteles totusi, fiind angajat legal, cum poate preotul sa-i ia salariul prietenului tau si sa-i dea, cat vrae el? salariile sunt platite de stat sau de episcopie, nu de preotul parohial.
Salariu trebuie sa intre direct in contul bancar al angajatului!
Eu cred ca, prietenul asta al tau nu ti-a spus tot adevarul, el nefiind angajat legal.
Cu alte cuvinte, "prietenul" tau este platit la negru.
Are contract de munca? Incheiat pe 8 ore? Ii vireaza banii pe card sau ii dau asa aiurea, fara nicio dovada?
Poate reclama la ITM.
De altfel, poti lucra si in alta parte. Legislatia iti permite sa ai si alt serviciu.
Potrivit legislatiei din tara noastra, orice persoana poate sa aiba mai multe locuri de munca in acelasi timp. Un angajat are dreptul sa aiba mai multe contracte de munca deoarece legislatia in vigoare nu limiteaza numarul de angajatori la care o persoana poate sa lucreze.
Conform art. 35 din Codul Muncii, orice angajat are dreptul legal de a cumula mai multe functii la acelasi angajator sau la mai multi angajatori. Pentru fiecare functie exercitata este nevoie sa existe un contract individual de munca (CIM), iar angajatul beneficiaza de remuneratia corespunzatoare pentru fiecare dintre functiile detinute.
Are contract de munca facut
Salut! Prietenul tau, pentru banii primiti, semneaza un stat de plata? Daca da, ar putea sa nu-l mai semneze pana nu i se dau toti banii. Oricum, nu imi este prea clar forma lui legala de munca...
Nu mai semneaza pentru ca i-a facut procura la notariat preotului pentru ca asa i-a zis ca sa nu mai mearga el la protopopiat sa isi ia banii. El e angajat cu carte de munca dar el nu stia ca preotul o sa ii faca treaba asta si acum el nu stie ce sa faca. Ar vrea sa isi mai ia un servici dar un servici unde sunt libere zilele de sarbatori
Orice procura facuta poate fi "desfacuta". Poate anunta in scris la protopopiat ca nu mai este de acord sa ii ridice altcineva banii. Poate merge la notarul care i-a facut procura ca sa ii ceara un sfat, fara sa-l vorbeasca pe popa de rau. Oricum, procura functioneaza numai atunci cand nu este el prezent ca sa isi ridice banii. Daca el se prezinta acolo unde se fac platile, va primi el banii, ca titular, nu cel cu procura.
Atunci este de domeniul penalului. Se cheama ca popa intra la articolul legat de furt si insusire banilor altuia.
Trebuie sa anuleze procura si sa mearga sa isi ceara drepturile. Eventual, chiar sa il dea in judecata pe respectivul pentru a-si recupera banii.
Serviciul care iti da liber de sarbatori este tot la stat. Mai bine isi gaseste un job stabil. Preotia, din punctul meu de vedere, este o vocatie, nu un bussiness.