Testamentul intra in vigoare doar dupa decesul testatorului (cel care lasa ceva prin testament), asa ca legatarul (cel ce primeste ceva prin testament) poate intra in proprietatea si folosinta bunului numai dupa decesul testatorului.
In cazul expus legatarul nu poate sa o evacueze pe batrana din casa, nu este proprietar si nu are nici un drept asupra casei.
In cazul ca ar incerca aceasta batrana poate revoca testamentul, are dreptul sa o faca oricand pana la deces.
Pana la urma încă e casa ei, dacă nu cumva a trecut-o pe acea femeie. Poate sa se duca să-l schimbă. Sau dacă femeia trebuie sa o întrețină pe Baba și primește pensie de imtretinstor, sau cum i se spune, atunci nu are niciun drept sa o dea afara.
Și baba poate sa se ducă cu oricine să-și schimbe testamentul.
Eu asa știu.
Tot la același notar?
Adica din moment ce face altul, cel inițial se anuleaza?, ma gandeam ca trebuie sa o dea in judecata
Testamentul il poate face la orice notar si acesta anuleaza testamentul anterior, nu este nevoie de judecata.
Un testament nu poate fi revocat expres, în tot sau în parte, decât printr-un act autentic notarial sau printr-un testament ulterior.
Adica:
1. Merge la notar si anuleaza testamentul sau
2. Face un nou testament altei persoane.
De regula se merge la acelasi notar, dar nu-i obligatoriu, deoarece orice notar are acces la arhiva care contine originalul fiecarui testament, pe baza registrului testamentelor, administrat de asociația profesională a notarilor publici din România.
Si cu asta am raspuns si la regimul exemplarelor testamentelor. Testamentul se incheie in 2(doua) exemplare: originalul ramane la notar, al doilea - duplicatul - la testator. Cel caruia i se dau drepturi prin testament nu primeste nici un document si nici nu participa la intocmirea testamentului.
In cazul femeii trebuie facuta o sesizare la autoritatea tutelara, deoarece fiind batrana si cu handicap, nu-si poate rezolva singura situatia.
Femeia nu poate fi scoasa din casa. Daca totusi vrea sa o scoata trebuie anuntata politia, deoarece "escroaca" are tot atatea drepturi asupra casei batranei, cat am si eu sau tu.
Politia poate sa fie anuntata si de alte persoane decat proprietara.
Acum mai spun ceva: ce am spus este valabil doar daca ulterior testamentului nu au intervenit alte documente ca donatie sau contract de vanzare-cumparare fara clauza de uzufruct viager rezervat de donator, respectiv vanzator.