| jhon921 a întrebat:

Salutare, am si eu o întrebare pentru cei ce cunosc legile. Care e diferența dintre rezidenta permanenta si cetatenie?
Daca ai cetatenie romana de exemplu si rezidenta permanenta in Germania, practic tu aparții mai mult statului german decat roman, sau cum se calculeaza?
La fel si cu taxele, daca tu ai castiga de ex in România la pariuri unde se retine automat impozitul la sursa, ca rezident in alta tara, trebuie sa platesti si acolo?
Nu mi-e clar cum se alege al carei tari esti mai mult laughing). Mulțumesc pentru viitoarele răspunsuri.

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Rezident este locul unde locuiesti legal, cetatenie, esti cetateanul acelei tari.
Practic tu apartii statului Roman nu german pentru ca tu nu esti cetatean german, esti cetatean romana.
Faptul ca lucrezi in Germania, logic ai si rezidenta acolo, asta nu te face cetateanul acelei tari.
Referitor la taxe si ce mai spui, allea se platesc acolo unde faci acei bani, chiar daca esti cetatean roman, tu muncestyi in Germania, vei plati taxe acolo, pentru ca de acolo iei acei bani, taxe ti se opresc acolo.

Daca tu cistigi In RO bani la loterie sau pariuri, platesti impozite in RO, acolo unde cistigi banii, acolo platesti si taxele, nu conteaza ca esti cetatean sau nu.

De exemplu tu daca mergi in SUA si cistigi ceva bani, fara sa fii cetatean american, asa cum a facut Salam manelistu, o venit aici, o cistigat vreo suta de mii de dolari din ceo cintat, apoi omu s-a dus militar la aerorport cu toti bani in buzunare.

Aia la aeroport iau confiscat tpti bani, era sal bage si la bulau, noroc de ceva romani care au venit si lea axplicat astora ca e tigan ca n-are scoala, ca nu stie nici lelgi din Ro dapai din america si lau lalsat astia sa plece acasa, dar fara bani.

De ce? Pt ca el na platit taxe la banii aia, e ca si cum a facut o ilegalitate, daca platea taxe, cit ii lua astia, ramanea cu restul.

Aia e tot ce conteaza, platesti taxe acolo unde cistigi acei bani, indiferent ce rezidenta ai, sau a cui cetatean esti.

5 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Ca cetatean, ai toate drepturile si obligatiile legale din tara carui cetatean esti (apartii tarii respective).
Ca rezident, ai drept de sedere in tara respectiva si ai mai putine drepturi si obligatii (fata de un cetatean).
Intre tarile UE (si nu numai) exista o coventie "a dubla ipozitare", care prevede ca, daca intr-o tara ai platit ipozit, atunci in al doilea nu mai trebuie sa platesti (doar sa faci dovada ca ai platit deja).
De regula, impozitul se retine la sursa, adica acolo unde s-au castigat banii (in cazul tau: in Germania), iar dovada platii o depui in Romania, impreuna cu declaratia de venit.
Asfel, in Romania nu va mai trebui sa platesti impozit pentru banii castigati in Germania.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Cetățenia nu are nicio legătură cu plata taxelor.

Tu plătești taxe în țară in care ai rezidenta dacă acolo lucrezi legal.

| doctorandus a răspuns:

Eu am dubla cetatenie: romano-olandeza. Nu platesc impozite in Romania.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Altfel: daca ai rezidenta permanenta si comiti anumite infractiuni, poti fi expulzat. Daca ai cetatenia tarii in care stai, nu poti fi expulzat, ci doar extradat.

| SuNaM a răspuns:

Practic, rezidenta permanenta arata ca tu ai dreptul de a locui acolo permanent. Poate sa iti fie de folos când intri în contact cu autoritățile sau când trebuie să îndeplinesti formalități administrative. Autoritățile nu iti mai pot cere să dovedesti că ai un loc de muncă, resurse suficiente, asigurare medicală etc. Tu daca de exemplu ai cetatenie romana, esti cetatean roman adica ai toate drepturile pe care le are un roman( si de exemplul locurile unde poti calatorii sunt cele unde Romania are permisiune cu sau fara viza). In caz ca esti cetatean roman si ai si cetatean german, poti sa renunti la cea romana sau sa le pastrezi pe amandoua. Astfel iei de exemplu si drepturile pe care cetatenii germani le au cand calatoresc, obtii un pasaport german.

Alte drepturi pe care le ai ca cetatean al unei tari:

Dreptul de a alege și de a fi aleși în Parlamentul European, precum și la alegerile locale în statul membru unde își au reședința
dreptul de a primi, pe teritoriul unei țări terțe (care nu aparține Uniunii Europene, protecție diplomatică sau consulară din partea autorităților unui alt stat membru
Dreptul la a vota in aceea tara
Plus alte drepturi care ti se dau. Daca nu vrei sa ai aceste drepturi, ramai cetatean roman cu resedinta permanenta in Germania ca oricum ai aceleasi drepturi ca un cetatean german.