anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am si eu o intrebare referitoare la portul de aparate electrosoc si folosirea acestora. Se pot folosii NUMAI in legitima aparare fara a avea nici un fel de permis sau care este legislatia pentru portul si utilizarea acestora pentru aparare? O zi buna!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Dispozitivele cu electrosocuri nu sunt considerate arme, in sensul L.295/2004 privind regimul armelor si munitiilor.
Pe de alta parte se interzice portul acestora, fara drept, in anumite locuri si imprejurari, conform L.61/1991, republicata in 2011, citez:
"ART.2.(1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã, dacã fapta nu constituie o infracţiune mai gravã, urmãtoarele fapte:
1. portul, fãrã drept, în locurile şi împrejurãrile în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporalã a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publicã, a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tãiere, împungere sau lovire, precum şi folosirea în asemenea locuri sau împrejurãri a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confecţionate pe bazã de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru şocuri electrice;"
Fara drept, in acceptiunea acestei legi, inseamna ca nu esti abilitat sa-l porti in virtutea obligatiilor de serviciu (de ex. ca paznic, bodyguard, etc).
Avand in vedere aceste prevederi legale rezulta ca nu trebuie sa ai vreo autorizatie pentru dispozitiv cu electrosoc dar si ca se interzice sa-l porti cu tine tot timpul si in toate locurile unde mergi. De exemplu, daca-l tii in masina nu este nici o problema.
De asemenea trebuie sa ai in vedere prevederile penale privind legitima aparare si depasirea limitelor acesteia. Daca nu incaci una din aceste prevederi nu vei avea probleme legale privind detinerea unui asemenea dispozitiv. Numai bine!

| FurtunaDiesel a răspuns (pentru Ioandelasal):

Am inteles cam tot ce vroiam sa inteleg. Multumesc mult!

| fulgerul a răspuns (pentru Ioandelasal):

Ioane,la fel de explicit.Totusi cine poate stabilii granitele legitimei aparari? Unde incepe si unde se termina?

| Ioandelasal a răspuns (pentru fulgerul):

Asa cum am mai spus este destul de greu dar nu imposibil sa stabilesti daca a fost legitima aparare ori nu sau daca s-a depasit limita. Legitima aparare este o stare de fapt care se stabileste in baza tuturor probelor administrate in dosar - martori, declaratii ale invinuitului si partii vatamate, la nevoie expertiza, etc. Aprecierea acestei stari de fapt si admiterea ori respingerea legitimei aparari este in atributiile instantei de judecata, care va face aprecierea probelor si va tine seama si de calitatile fizice si psihice ale persoanelor implicate.
Pentru acest ultim aspect iti dau un exemplu:
-Nu va fi admisa legitima aparare daca faptuitorul este de doua ori cat victima si il ataca cu o arma, victima fiind cu mainile goale.
-Faptuitorul este foarte slab in raport cu victima si se apara cu un bat de atacul victimei, in acest caz va fi admisa legitima aparare.

Vezi,de asta te-am intrebat.La pct.1si pct.2, expuse de tine, cum a fost posibila achitarea celebrului IOVAN?

Asta chiar nu stiu, dar nu totdeauna se judeca echitabil, stii si tu asta. In mod normal nu putea sa fie legitima aparare, s-au incalcat inclusiv prevederile legale, care spun ca este legitima aparare atunci cand ai fost atacat ori Iovan l-a impuscat pe hot, din cate am citit, atunci cand acesta fugea si nu l-a atacat.

Idiotenia acestei legi este ca functioneaza pe sistemul, raul pe care i l-ai facut tu, omorandu-l, este mai mare decat l-ar fi facut el cu mainile goale.Eu daca dorm cu pistolul sub perna si ma trezesc cu unul peste mine ca vrea sa ma sugrume, ce trebuie sa fac, buimac din somn? Sa-l evaluez, sa stau sa ma gandesc daca ajung la puscarie? Dar proprietatea privata, unde este?

Situatia descrisa de tine este cu totul diferita fata de cea a lui Iovan.

Cum ramane cu proprietatea privata? Si ca un bonus, te-asi intreba, daca am proprietate privata, deci pamantul imi apartne si toate acareturile sunt facute de mine, de ce trebuie sa platesc impozit pe teren si casa? Acelasi lucru te-asi intreba si de impozitul sau cum dracu se numeste, pe salariu.Fisa fiscala de anul trecut, i-mi spune ca statul a incasat aproape 300, mil.de pe urma mea, fara sa faca nimic pentru. mine.Cum este posibil?

1.Ramane bine, este garantata si protejata, pe cat se poate.
2.Haide, nu-mi spune ca nu stii ca impozitele se platesc pentru sustinerea activitatilor finantate de la buget - scoala, spitale, prestatii sociale, armata, politie, instante judecatoresti, etc. Cine vrei sa le sustina pe acestea?

Pe cat se poate, pot sa nu-mi platesc darile, ca deh Doamne, platesc si eu pe cat se poate! 2.Cum dracu sa nu stiu pentru. ce se bun biruri.Raspuns.Cum tu ca stat, ma sti impozabil corect si ma somezi in fel si chip sa-ti dau 200-300 lei si altora, cum ar fi imposibilii neimpozabilii, sau evidentii evazionisti, nu le iei nimic.Cum? Cum mergi cu taxi sa iei ajutoare de la stat? Suna putred si ilegal!

| stareu a răspuns (pentru Ioandelasal):

Buna! Am o intrebare, nu prea am inteles, insa daca am vazut pe cineva ca umbla cu aparate cu electrosocuri pe strada este ilegal?

| Ioandelasal a răspuns (pentru stareu):

Ca umbla pe strada nu este ilegal, ilegala este folosirea aparatului, daca nu este pentru legitima aparare.

Pai catelusa mea a inceput sa latre la acel om si a speriat-o cu acest aparat.

I-a facut ceva fizic? Poate spune ca s-a speriat, credea ca este atacat. Tu erai in regula cu cateaua?

Nu, nu a atins-o cu acel aparat dar acum este speriata, eu eram in regula cu cateaua, ca este a mea am grija de ia, doar o tineam in lesa in momentul in care a inceput sa latre, doar ca omul ca folosea aparatul nu mi se parea sa fie in toate mintile.

Daca n-a atins-o atunci nu poate fi acuzat de folosire. Chiar daca o atingea dar nu declansa electrosocul, nici atunci nu putea fi acuzat de folosire.

Nu a atins-o dar a declansat acea lumina albastra

23 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Nefiind arma gen pistol cu bile de cauciuc sau cu gloante letale nu ai nevoie de atestat pentru arma, e ca un cutit care il pui unde vrei si il iei cu tine cand ai chef.

| FurtunaDiesel a răspuns (pentru mgtow):

Asta stiu si eu dar unii spun ceva de atestat nu permis, nu stiu sigur, ce si cum, unele site-uri care achizitioneaza ca sa faca vanzare spun ca nu, altii ca da. As dori daca are cineva textul de lege sau numarul legii ca sa ma lamuresc exact!

| mgtow a răspuns (pentru FurtunaDiesel):

Vorbeste cu ioandelasal ca el stie cat de cat, am auzit doar ca la pistoale si astea cu bile neletale e permis - atestat port arma ca no... tot una e doar ca variaza forma de a spune. Ii trimiti un mesaj privat si iti raspunde. Acum stiu ca unchimeu a lucrat ca paznic la un internet cafe si avea electrosoc fara permis port arma, sper sa nu se fi modificat legislatia... ureaza-mi succes maine ca dau pentru C+E.

| FurtunaDiesel a răspuns (pentru mgtow):

Oke! Bafta! laughing

| Amilik a răspuns:

Pune intrebarea pe acest site
http://e-juridic.manager.ro/
Si vei primi un raspuns pertinent de la persoane autorizate si cunoscatoare a codului civil.(avocati)

| AdamJensen a răspuns:

Trebuie sa ai permis de port-arma