| anonymousaccount644 a întrebat:

Salutare, am si eu urmatoarea situatie: bunicul a decedat in 2016 si atunci s-a deschis dosarul de succesiune pentru ca mama sa devina unic mostenitor pe casa si teren; in prezent mai este bunica care este trecuta pe actul de proprietate dar aceasta are dementa si psihiatrul ne-a dat un tratament si dupa un an putem ajunge in fata unei comisii si la concluzia ca aceasta nu este apta dpdv psihic si mama va putea atunci completa succesiunea. Intrebarea mea este, in momentul inevitabil si nefericit cand bunica va deceda, mama o sa poata sa faca succesiunea pe casa si teren desi ambii ei parinti adica proprietarii in acte (bunicii mei) sunt decedati? Am dori sa stim daca ar trebui sa grabim procesul cu bunica si sentinta comisiei sau daca se poate rezolva desi ambii proprietari sunt decedati si mama poate deveni mostenitoare si dupa decesul lor. Va multumesc!

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este bine sa se faca succesiunea dupa bunic inainte de decesul bunicii, deoarece nu se va plati impozitul pe bunurile imobile.
Sigur ca se poate face si dupa decesul bunicii.
Si se putea face succesiunea si inainte de tratament sau acum, in cursul tratamentului, numindu-se un curator special numai pentru efectuarea procedurii succesorale.

| mi25 a răspuns:

In primul rand, nu am inteles:
1. Cum sa devina mama ta unic mostenitor? Mostenitorii se stabilesc dupa dezbaterea mostenirii, nu la deschiderea dosarului. Mama ta poate sa devina unic mostenitor doar daca:
a) Bunica, la dezbaterea mostenirii dupa bunicul, a renuntat la mostenire in favoarea mamei tale.
b) Dupa ce moare bunica.
Dar ambele se pot intampla doar daca mama ta este singurul copil al bunicilor sau daca mama ta mai are frati, ceilalti frati renunta la mostenire.
2. S-a dezbatut mostenirea dupa bunicul tau? Atunci mama ta trebuie sa aiba Certificat de mostenitor dupa bunicul. Din el rezulta ce parte din mostenire are ea.
3. Mama ta este singurul copil al bunicilor?
Si acum referitor la intrebarea ta.
Mostenirea este imprescriptibila. Ea se dechide la data decesului persoanei. Dezbaterea mostenirii se poate face si ulterior.
A nu se confunda "deschiderea mostenirii" cu inceperea dezbaterii mostenirii.
Daca bunica are o boala psihica - notarul poate cere ca bunica sa aduca o adeverinta de la un psihatru sau sa numeasca un curator care va trebui validat de instanta de tutela (judecatorie).
Dar veti putea face dezbaterea doar dupa ce i se cuvenea bunicului, averea impartindu-se asa: 5/8 revine bunicii, 3/8 revine mamei tale (daca mama mai are frati, atunci cele 3/8 se impart la toti fratii).
Dupa ce moare bunica se poate face dezbaterea dupa toata averea,
Ori acum, ori dupa moartea bunicii, dezbaterea succesiunii dupa bunic trebuie facuta, doar ca nu mai sunt necesare demersurile pentru numirea unui curator.
Nu stiu care-i situatia, dar pentru rezolvarea problemelor bunicii in relatie cu institutiile, daca are o boala psihica, ar trebui sa aiba numit un tutore.

| anonymousaccount644 explică (pentru mi25):

Procesul pana va fi numit tutorele este de durata, momentan psihiatrul a spus sa mentinem un tratament de 1 an iar dupa un an sa ne prezentam cu ea la doctor si dupa doctorul ne da adeverinta care poate fi dusa la notar si dupa in fata unei comisii etc. Fiica ei (mama mea) este singura la parinti. Am inteles ca este imprescriptibila mostenirea si ca se va putea face chiar daca ambii proprietari sunt decedati. Va multumesc!

| mi25 a răspuns (pentru anonymousaccount644):

In cazul prezentat, trebuie ca medicul psihiatru sa elibereze o adeverinta, daca bunica este apta sau nu sa fie parte la dezbaterea mostenirii. Fara acea adeverinta nu se poate numi nici curator special.