| dezis a întrebat:

Salutare, as vrea sa-mi raspunda cineva care cunoaste acest domeniu. "Tatal" meu nu m-a recunoscut la nastere, avand doar un singur parinte pe certificatul de nastere. Problema e ca el mi-a oferit 250 lei/luna, fara vreo obligatie judecatoreasca, in conditiile in care acesta detine o firma si asta nu in fiecare luna, ba chiar au fost ani in care nu mi-a oferit nimic, el intalnindu-se doar cu mama mea pentru a-i da banii. Mentionez ca este un test de paternitate facut cand eram eu mai mic(maxim 5 ani). Este posibil sa mai existe acel test? Daca da, pot intra in posesia actelor? Daca il dau in judecata, acesta poate fi obligat sa-mi plateasca pensie pe durata studiilor universitare? Am vreo sansa de castig la varsta asta? Mentionez ca este influent.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se poate sa introduci tu o actiune in stabilirea paternitatii si sa soliciti intretinerea pe timpul studiilor.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 424.Stabilirea paternităţii prin hotărâre judecătorească
  Dacă tatăl din afara căsătoriei nu îl recunoaşte pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotărâre judecătorească.
  ART. 425.Acţiunea în stabilirea paternităţii
  (1) Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei aparţine copilului şi se porneşte în numele lui de către mamă, chiar dacă este minoră, sau de către reprezentantul lui legal.
  (2) Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii copilului, în condiţiile legii.
  (3) Acţiunea în stabilirea paternităţii poate fi pornită şi împotriva moştenitorilor pretinsului tată.
  ART. 426.Prezumţia filiaţiei faţă de pretinsul tată
  (1) Paternitatea se prezumă dacă se dovedeşte că pretinsul tată a convieţuit cu mama copilului în perioada timpului legal al concepţiunii.
  (2) Prezumţia este înlăturată dacă pretinsul tată dovedeşte că este exclus ca el să îl fi conceput pe copil.
  ART. 427. Termenul de prescripţie
  (1) Dreptul la acţiunea în stabilirea paternităţii nu se prescrie în timpul vieţii copilului."
ART.499. Obligaţia de întreţinere
(1) Tatãl şi mama sunt obligaţi, în solidar, sã dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învãţãtura şi pregãtirea sa profesionalã.
(2) Dacã minorul are un venit propriu care nu este îndestulãtor, pãrinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregãtirea sa profesionalã.
(3) Pãrinţii sunt obligaţi sã îl întreţinã pe copilul devenit major, dacã se aflã în continuarea studiilor, pânã la terminarea acestora, dar fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalitãţile executãrii, precum şi contribuţia fiecãruia dintre pãrinţi se stabilesc de instanţa de tutelã pe baza raportului de anchetã psihosocialã.
ART.529.Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datoratã potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmeazã a o plãti.
(2) Când întreţinerea este datoratã de pãrinte, ea se stabileşte pânã la o pãtrime din venitul sãu lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumãtate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreunã cu întreţinerea datoratã altor persoane, potrivit legii, nu poate depãşi jumãtate din venitul net lunar al celui obligat."
Daca testul dovedeste ca este tatal tau o sa castigi. Si n-ai nevoie de testul vechi, se poate face un test si acum.

0 răspunsuri: