Depinde daca are caracteristicile tehnice pentru o categorie ce necesita permis de conducere, de ex. AM sau A1.
Daca este asa o sa ai dosar penal pentru conducere fara permis, conform Codului penal, citez:
"ART.335.Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani."
Nu spui daca scuterul este inscris la primarie sau inmatriculat, te poti face vinovat si de alta infractiune, citez:
"ART.334. Punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat
(1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă."
De asemenea poti fi sanctionat si contraventional, pentru lipsa ITP si a asigurarii RCA.
Daca caracteristicile sunt mai mici decat cele prevazute pentru categoria AM atunci nu esti vinovat de nimic.
Si spui asta bazandu te pe?
Eu zic ca are sa ii faca un dosar penal pentru conducere fara permis
E limitat la 25km/h am caracteristicile lui...
Categoria AM:
- vehicule cu două roți sau cu trei roți, având o viteză maximă proiectată care nu depășește 45 km/h, astfel cum sunt definite la articolul 1 alineatul (2) litera (a) din Directiva 2002/24/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 martie 2002 privind omologarea autovehiculelor cu două sau trei roți ş5ţ (cu excepția celor care au o viteză maximă proiectată mai mică sau egală cu 25 km/h) și cvadriciclurilor ușoare, astfel cum sunt definite la articolul 1 alineatul (3) litera (a) din Directiva 2002/24/CE;
Tu ai un moped care e limitat la 25km h, nu e din proiectare. Deci se încadrează la moped, deci ai nevoie de permis. Cel puțin asta e concluzia pe care o trag eu conform legislației
Popafilip întreabă: