| Mariobmb a întrebat:

Salutare, atunci când câștigi împotriva statului / primăriei, ei sunt obligați de a exercita toate căile de atac? Sau o pot lasă ca în prima instanță? Mulțumesc!

17 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu sunt obligati, nu exista nici o prevedere legala in acest sens, cand stiu ca n-au dreptate nu o sa atace hotararea primei instante, mai ales daca ar presupune plata unei taxe judiciare de timbru mare.
In rest este aproape sigur ca o sa atace hotararea instantei de fond, pentru a nu putea fi invinuiti ca nu au facut-o.

| Mariobmb explică (pentru Ioandelasal):

Pai da, eu am câștigat prin apel, acum ei au făcut recurs.

| sierra1 a răspuns:

Au jurist și aia e meseria lui: să reprezinte instituția in toate "bătăliile" in instanță. Și atacă tot ce e de atacat

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, asta inseamnă să fii jurist la o instituție, să o aperi.

| NunuNini a răspuns:

Tu, ai lasa-o?
Si ei vor folosi toate caile de atac.

| Mariobmb explică (pentru NunuNini):

Da, dar nici prima data nu s-au prezentat. Nu au depus nimic. Ceea ce nu este rău doamne ferește, dar îmi consuma timpul, banii și nervii...

| mi25 a răspuns (pentru Mariobmb):

Nu sunt obligati sa se prezinte. Pot cere judecarea in lipsa. E de ajuns sa trimita in scris ce au de spus, sa argumenteze cererea.
Nu este obligatoriu ca in apel sau recurs sa vina cu probe noi. In caile de atac se critica - de regula - hotararea data de instanta.
Da, daca dupa darea sentintei de instanta de fond se descopera si alte lucruri, nejudecate la prima instanta, acestea se pot introduce la apel sau in recurs.

| Trixt3r a răspuns:

Cred ca depinde si daca mai au ceva de adaugat si de cat de bine a fost data prima sentinta, daca a lasat loc pentru atac.

| nevermatch a răspuns:

Bună, nu sunt obligați, dar de obicei fac asta.

| mi25 a răspuns (pentru nevermatch):

Sunt obligati, altfel se imputa de curtea de conturi toate sumele de debit si cheltuieli de judecata conducerii primariei.

| nevermatch a răspuns (pentru mi25):

Bună, temei te rog.

| mi25 a răspuns (pentru nevermatch):

Cauta, ca esti jurist. Am avut mai multe procese cu primaria. Juristul imi este cunostinta veche si l-am intrebat acest lucru. De asemenea l-am sprijinit pe un pensionar. Am stat de vorba cu juristul care reprezenta casa de pensii centrala. Mi-a spus acelasi lucru.

| nevermatch a răspuns (pentru mi25):

Nu am ce să caut pentru că nu există nicio astfel de obligație. Mai mult, personal apreciez că dacă juristul introduce o cale de atac când lucrurile sunt clare și este evident că nu are ce argumente pertinente să aducă pentru a răsturna hotărârea primei instanțe ar trebui chiar tras la răspundere pentru prejudiciul suplimentar creat instituției.

| mi25 a răspuns (pentru nevermatch):

Ordinele interne sunt altele. Asa ca stai la pensia ta si nu mai da sfaturi, daca nu esti in conostiinta de cauza.

| nevermatch a răspuns (pentru mi25):

Cred că ți-am mai spus că nu sunt curioasă să aflu ce spun "sursele tale din interior" și cu alte ocazii.
Emiterea unui act intern care obligă juristul să introducă o cale de atac chiar dacă este evident că doar va crea un prejudiciu patrimonial suplimentar instituției publice reprezintă infracțiunea de abuz în serviciu.

| Mariobmb explică:

Mulțumesc frumos, deci chiar daca nu au un lucru de adăugat sau precizat în recurs. îl vor face să înțeleg din obligație, am mai auzit asta. Ei nu s-au prezentat deloc când am făcut apel la prima judecată. Am avut judecată cu administrația fondului imobiliar

| mi25 a răspuns (pentru Mariobmb):

Ia ca exemplu: cei care au contestat amenzile pentru nepurtarea mastii in spatiu liber, castiga in instanta, anulandu-se procesul verbal si primirea sumei inapoi. Cei care nu au contestat-o in termen sunt obligati sa o plateasca, chiar daca nu au platit-o, iar daca au platit-o ramane asa.
Iti dau un alt exemplu.
Am contestat legalitatea hotararii Consiliului local referitor la sanctionarea cu amenda sau chiar ridicarea masinilor parcate fara a plati taxa de parcare sau stationau nn locuri unde stationarea era interzisa, de catre reprezentantul unei firme private.
La tribunal - instanta de fond - mi s-a respins actiunea. Am facut apel la Curtea de Apel, care a anulat decizia tribunalului si a dispus reudecarea cauzei in conformitate cu precizarile facute. S-a judecat din nou la tribunal si mi-a dat dreptate. A facut apel Consiliul local, apel respins de Curtea de Apel. Consiliul local a uzat si de ultima cale de atac - contestatia in anulare. Hotararea tribunalului a ramas definitiva si irevocabila si dupa aceasta actiune.
Daca nu faceam apel la prima hotarare a tribunalului pierdeam.
Foarte multe sentinte ale instantelor de fond sunt schimbate de instantele de apel sau recurs. De aceea se cere organismelor statului sa uzeze de toate caile de atac.