| mrGri a întrebat:

Salutare!
Ce ai face daca ai afla ca in urma cu vreo 30 de ani, in preajma Revolutiei din '89, mai devreme sau mai tarziu, sa zicem fie ca ai fi avut niste bunici care au facut niste afaceri foarte inspirate la acea vreme, fie erau deja bogati dar nu-si puteau folosi avutia inainte de Revolutie, si pusi in fata faptului implinit ti-ar fi pus intr-un cont o suma frumusica de vreun milion de dolari, doar ca nu stii unde sunt banii, celorlalte rude nu le-ar fi dat nici pe de aproape ce ai primit tu, ca sa se puna la adapost fata de ele, iar tu la randul trebuie sa te pui la adapost si sa afli unde sunt banii. Nici o ruda nu ti-ar spune vreodata, ai fi aflat "cu chiu cu vai" cate ceva indicii de pe la cunostinte, iar tu ai fi ajuns in situatia de a fi expus unui mediu infractional, si totodata de a ti se invoca tie ca esti infractor. Si toate astea fiind facute ca sa nu-ti poti lua banii iar cei care viseaza la ei sa ti-i poata lua si sa clameze ca nu au incalcat legea. Acum ai fi aflat de ce e miza atat de mare si totodata chiar ti-ar trebui banii ca sa iesi din incurcaturile in care ai fi ajuns desi ai fi un fel de tatic indiferent de cum s-ar rezolva, fie ca ai lua banii, fie ca i-ai face sa nu mai existe si s-ar "ingropa securea razboiului". Unde ai cauta, tinand cont ca:
-nu poti sa intrebi, fiindca ti se va face scandal, dupa care tot tu vei fi inchis pe motiv ca "faci pe nebunul" (oficial nu stii nimic precis despre bani)
-nu poti sa faci nimic impotriva niciunei infractiuni, scandal, intimidare, amenintare sau agresiune etc indreptata spre tine, tot tie ti-o vor pune in carca daca nu ai dovezi, chiar daca tocmai ai aflat de ce s-au intamplat, sau mai bine zis cu ce scop au fost facute. Sa incalci legea iese din discutie.
Cu alte cuvinte nu iti va da nimeni castig de cauza, ba chiar poti sa mori si altii sa clameze ca li se cuvine legal ce ai tu.
Dezmostenire totala nu poti face fiindca nu iti permite legea, rudele de gradul 1 tot nu isi pierd dreptul in totalitate. Sa zicem totusi ca ai fi facut o dezmostenire, chiar daca printre cunostintele de buna credinta nu ai fi gasit la cine sa apelezi, asa ca ai fi lasat totul prin testament unui individ pe care nu prea il ai la suflet, ba chiar cu multi ani in urma ti-ai cam fi luat-o la propriu din cauza lui.
Avand in vedere ca ai valora mult ca individ si pentru tine insuti si pentru societate, dupa ce ai fi trecut prin atatea, dar cu conditia sa rezolvi "problema", cum "ai da-o"?

Răspuns Câştigător
| Florinn125 a răspuns:

Foarte simplu, împarți în mod egal cu persoanele ce te pot aduce în proprietatea comorii. Și un milion, și o sută de mii, sunt tot bani ne munciți la care nu ești "îndreptățit" să te plângi. Și îngropi și securea războiului.

11 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Acu rescrie ce e mai sus sa aiba si sens. Ca nu am priceput nimic.

| doctorandus a răspuns:

Îți spun eu ce puteai face cu câteva milioane de lei în anul 2000: dădeai o masă la un restaurant. Cam asta era valoarea milioanelor în 2000.

| georgedanielc a răspuns (pentru doctorandus):

Un milion de dolari.totus era un milion de dolari

| doctorandus a răspuns (pentru georgedanielc):

Meh, povesti vanatoresti. S-or fi laudat ca sunt milionari in lei si altii au inteles in dolari. Surdu' n-aude, dar le potriveste.

| doctorandus a răspuns (pentru georgedanielc):

Iar ca psihologie: oamenii se bucura cand cineva din familie ajunge bogat, ca au de la cine cere bani pe care nu-i mai inapoiaza.

| mrGri explică (pentru doctorandus):

Daca ar fi fost asa, 1 milion de lei e 1.000.000 RON, adica aproape a 5-a parte dintr-un 1 milion de $.
Dar discutia era daca ar fi fost, cu aproximatie, 1 milion de dolari si cum "te-ai scoate" daca nu ai sti unde sunt, nu s-ar fi atins nimeni de ei, nu s-ar vrea sa ii gasesti si sa ti-i iei, iar cei care ar fi pus ochii pe ei s-ar fi imprumutat pana-n dinti ca sa "ti-o faca" in detrimentul faptului ca "ar fi mers la sigur" pe ipoteza ca le-ar reusi si ca ar acoperi datoriile dupa aceea.
Iar ca psihologie ar fi vorba de niste impostori dezamagiti care s-ar crede tot ei pacaliti dupa ce ar fi ajuns sa aiba datorii si sa nu mai aiba nici case alergand de 20-30 de ani dupa niste bani care nu sunt ai lor.
Ideea e cum ai proceda daca asa ar sta lucrurile, ca de convenit normal ca nu i-ar conveni nimanui si ar prefera sa schimbe toata povestea.

| doctorandus a răspuns (pentru mrGri):

Si? Ai vazut dovezi concrete ca au fost bogati sau sunt doar zvonuri.

Ca asa am avut niste rude care s-au imbogatit dupa Revolutie, nimeni nu le mai ajungea la nas, dar pe urma au saracit.

| mrGri explică (pentru doctorandus):

Norocul lor ca au saracit. La vremurile care au fost aveau mai multe variante, ca sa zic asa si sa intru in propriul meu joc "ce ai face daca":
-puteau sa ramana bogati si sa piarda controlul asupra banilor (vezi soarta lui Britney Spears), dar tot era un lucru bun sa fi stiut ce au si unde au. Nu se moare din asta;
-tinand cont ca toate s-au petrecut repede dupa revolutie cat si de imaturitatea financiara a romanilor care nu stiu cum sa puna in balanta banii cu instinctul de supravietuire si cu valoarea vietii, constatand bulversati ca altii sunt si mai bogati decat ei, puteau sa intre intr-un anturaj rau famat, sa investeasca in incercari de a le lua altora banii si sa nu se aleaga decat cu datorii si cu statutul de fugari.;
-puteau sa fie foarte chill, sa se bucure de educatia financiara oferita de sansa prin care s-au imbogatit, si sa isi creeze un fel de traditie ca familie bogata;
Faptul ca doar au saracit inseamna ca au urmat o cale de mijloc, ceea ce nu e rau deloc.

| johnnny123 a răspuns:

Simt că tot ceea ce-ai scris acolo ar putea fi exprimat mult mai clar și mult mai pe scurt. Ce-ar fi să faci acest efort, din respect pentru timpul nostru?

| mi25 a răspuns:

Daca tu ai inteles ce ai scris, eu unul NU am inteles.

| mrGri explică:

Multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca intrebarea.
Intrebarea era "ce ai face daca", adica ipotetic vorbind, si de aici exprimarea mai greoaie.
@doctorandus nu e vorba despre lei ci despre dolari dar ai dreptate in privinta fenomenului care s-a petrecut dupa Revolutie (cresterea inflatiei, devalorizarea leului etc), de aici si ideea intrebarii. Cine a stiut cum sa investeasca a prosperat, cine nu a pierdut si ce avea si poate ca nici masa la restaurant n-a mai luat-o cu ce s-a ales din bani laughing
@Florinn125 ideea e ca nu stii unde sunt banii si nu poti sa promiti nimanui ceva concret cand nu stii cu exactitate. Stii decat ca de acolo a plecat toata invidia, ca anumite persoane ii vor pe toti, au luat-o personal si au ajuns sa te considere vinovat pentru mizeria lor, poate ca s-au imprumutat si deja si-au facut obligatii ca "s-o faca" sa iasa cum vor ei, n-au reusit si nu se mai vrea in ruptul capului sa iti gasesti banii.
Insa chiar si asa banii s-ar considera ca fiind munciti dupa cat ai avut de tras.
Ideea e despre cum ai face intr-o astfel de incurcatura, ca nu ar mai conta pentru nici una din parti daca sunt banii nemunciti sau daca sunt prea multi.