Ce am de zis negativ despre vestici e ca:
1. UE si-a vazut interesul cu gazul rusesc, cine le mai oferea gaz mult si ieftin? Pretul gazului a fost tacerea in fata lui putin atunci cand voia sa faca manevre, ei sunt in mod direct raspunzatori pentru razboiul din Ucraina, stiau cu cine au de-a face si totusi si-au vazut intersul, au bagat bani grei in armata orcilor timp de ani de zile, europenii plateau gazul iar ala baga o buna parte din suma in dotarea armatei, nu au luat masuri in 2014 cand au invadat rusii Crimeea, nu ar fi luat nici acum dar a pus America piciorul in prag, fara SUA se destrama de mult blocul comunitar din UE, se faceau ca ploua in fata invaziei si depindeau in continuare de rusi, fara americani era jale mai ales ca multe tari au fost kurwele rusilor, acum s-au razvratit ca le-a dat SUA o palma peste ceafa, le e frica si acum sa furnizeze arme Ucrainei, englezii in schimb ar da si avioane de lupta, nu se tem de rusi, ii au in vizor pentru ca i-au scos din UE si nu doar de asta, dar in mod sigur englezii au boala pe rusi, in schimb altii sunt fricosi desi nu au de ce, fac parte din cea mai puternica alianta militara si economica din istoria omenirii, adica e mega rusinos sa te temi de rusi in conditiile astea, nu ai motiv.
2. Cam da, vesticii privesc cu superioritate esticii si nu vad de ce, tot europeni sunt si esticii, faptul ca sunt ceva mai dezvoltati e alta treaba, se pare ca uita complet cursul istoriei, vesticii sunt mult mai dezvoltati pentru ca au fost construiti de la 0 de americani dupa al 2-lea razboi mondial, sa nu uite ca si ei erau in paragina fiind teatru de razboi, au beneficiat din plin de planul Marshall, esticii nu au beneficiat, erau sub aripa rusiei, americanii au vrut sa bage bani si in tarile comuniste dar au refuzat stalin si argatii lui pe motiv ca nu vor ca America sa aiba o sfera de influenta prea mare. Nu e corect sa judeci situatia asa pentru ca unii au beneficiat de un mare ajutor in timp ce tarile comuniste au ramas pe loc sau s-au dezvoltat foarte putin, trebuie analizat in ansamblu, in timp ce vesticii erau liberi, estul a stat zeci de ani sub teroarea comunismului care a tras in jos orice inseamna dezvoltare, nici dupa ce au scapat de comunism nu a fost mai roz treaba, au venit la putere tot comunistii doar ca imbratisau ideea ''democratiei", pentru cine se intreaba de ce Romania e in urma cu aproape 100 de ani fata de europenii de rand ar fi bine sa nu uite contextul istoric si ce a urmat apoi dupa comunism, asta trebuie sa fie invatare de minte si sa voteze cu capul la urmatoarele alegeri, nu cu stomacul, interesul isi poarta fesul dar e pe moment, iti vor lua inzecit inapoi daca pui jegurile la putere.
Discrepanta vest-est e doar un context istoric, vestul era la pamant, ei sunt creatia Americii, fara America nici ei n-ar fi fost prea straluciti mai ales la ce datorii aveau.
Nu exista sistem perfect, deci va fi o nevoie perpetuă de reforma.
Cat despre ce nu-ti place, ar fi bine sa argumentezi.
Mie, unul, nu-mi place liberalizarea pieței energetice. Sunt anumite industrii ce ar trebui sa fie in afara speculei intereselor private: Energia, resursele naturale, housing, etc.
Cat despre Rusia, situația este mult, mult mai complicata decat ce se reda in media. Dar pe scurt, globalizarea tinde spre interdependență. Insemnad ca orice stat e dependent de n alte state pe varii sectoare, si depind de el m alte state pe unele sectoare.
Europa a avut si va avea un interes real in a colabora cu rusia (cat si cu china, sua, india, orientul mijlociu, etc.)si vice versa. Spre exemplu,
inainte de toata povestea cu ucraina, care a început de f mult timp, Europa si Rusia negociau un tratat de free trade. Nimeni nu știa cum va evolua geololitica. Si nimeni nu stie in continuare. Variile interese sunt foarte multe, complicate, complexe si deseori indirecte. Asa ca Europa azi e într-o situație f dificila. Sper sa iasa bine. dar cred ca ne vom sifona un pic.
anonim_4396 întreabă:
G777 întreabă:
AndrewTate7789 întreabă: