Pentru a putea beneficia de dreptul la somaj, o persoana trebuie sa fi lucrat cu contract de munca cel putin 12 luni, perioada in care i-a fost platita contributia pentru somaj.
A doua conditie foarte importanta este legata de incetarea contractului de munca. Pentru deschiderea dreptului la somaj, contractul de munca nu trebuie sa inceteze din vina angajatului (demisie, concediere din motive disciplinare, acordul partilor).
Si studentii pot primi dreptul la somaj, daca indeplinesc aceste conditii. Valoarea indemnizatiei de somaj reprezinta 75% din salariul minim brut pe economie, la care se adauga un procent in functie de perioada pentru care s-a platit contributia pentru somaj. Acest procent incepe insa sa se acorde dupa o vechime de 3 ani pe carnetul de munca.
Perioada pentru care se acorda somajul depinde tot de vechimea in munca. Astfel, pentru persoanele care au o vechime de minim 1 an, se acorda indemnizatie de somaj pe o perioada de 6 luni, pentru cele care au minim 5 ani vechime, se acorda 9 luni, iar pentru o vechime in munca de peste 10 ani, se acorda 12 luni de somaj.
Daca ati terminat liceul sau facultatea si nu ati mai lucrat cu contract de munca, puteti primi dreptul la somaj daca nu reusiti sa gasiti un job intr-un termen de 60 de zile. In aceste conditii, trebuie sa faceti dovada ca ati incercat sa va angajati prin cateva negatii scrise de la locurile de munca.
Valoarea indemnizatiei de somaj pentru absolventi este de 50% din salariul minim brut pe economie, iar perioada de acordare a acesteia este de 6 luni. Daca sunteti absolventi si beneficiati de indemnizatie pentru somaj, aceasta va inceta in momentul in care decideti sa va inscrieti la o forma de invatamant superior (facultate sau masterat).
Absolventii care reusesc sa-si gaseasca un loc de munca dupa terminarea studiilor, au anumite beneficii, acordate de catre Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca. In primul rand, daca reusiti sa va angajati cu contract de munca, in perioada celor 60 de zile de la absolvirea studiilor, primiti o indemnizatie egala cu un salariu minim brut pe economie. Daca va angajati dupa cele 60 de zile de la absolvire, veti primi toata valoarea indemnizatiei de somaj pentru cele 6 luni in care v-ar fi fost acordata, insa dupa o perioada de 12 luni de la angajare.
Fie ca sunteti studenti sau absolventi, este bine sa cunoasteti toate aceste informatii despre somaj, pentru a putea beneficia de ele in cazul in care aveti nevoie!
Nu trebuie sa-mi explici mie asta, sunt jurist si cunosc bine legea 76/2002. Si absolventii nu au nici o legatura cu situatia ta.
O conditie este ca persoana sa nu urmeze studii, citeste legea si o sa te convingi.
Si studentii pot primi dreptul la somaj, daca indeplinesc aceste conditii. Valoarea indemnizatiei de somaj reprezinta 75% din salariul minim brut pe economie, la care se adauga un procent in functie de perioada pentru care s-a platit contributia pentru somaj. Acest procent incepe insa sa se acorde dupa o vechime de 3 ani pe carnetul de munca.
N-are rost sa ne contrazicem, nu te ajuta cu nimic.
Du-te la AJOFM si o sa afli cine are dreptate.
Nu vreau sa ma contrazic.Dar din ce am aflat ulterior intr-adevar daca esti la facultate nu poti sa primesti somaj.Dar daca ai si lucrat mai mult de 1 an chiar in timpul facultatii poti primii indemnizatia de somaj. Oricum mai multe o sa aflu maine, insa sper ca o sa-ti dai demisia daca am eu dreptate.
Salut! Am fost azi la somaj si mi-am depus dosarul! Este totul in regula.O sa beneficiez de somaj pe o perioada de 6 luni, luand suma de 375 lei/luna.Cei de acolo mi-au spus sa mai vin pe 28.03. 2013 la un alt ghiseu sa intreb de o doamna.Sti cumva de ce ma mai cheama inca odata?
Cred ca o sa-ti dea carnetul de somer, ce trebuie vizat in fiecare luna.
Ai spus ca esti student?
Da,sunt stundet in ultimu an la ISE.Mie, mie se pare corect si logic sa primesc indemizatie de somaj atata timp cat am lucreat legal(cu contract de munca), mai mult timp de un an in cadrul unei firme.
Tot aici poti sa imi spui care este probabilitatea ca cei de la fortele de munca sa iti gaseasca un loc de munca?
Nu te-am intrebat daca esti student, stiam asta din intrebare.
Te-am intrebat daca la somaj ai spus ca esti student. Nu ti-au cerut o declaratie pe proprie raspundere?
N-as putea spune, n-am lucrat la AJOFM.
Nu mi-au cerut absolut nici o declaratie! Deci din asta rezulta ca chiar nu conteaza daca esti student in cazul in care ai lucrat si cotizat catre stat.
Salut,
Banuiesc eu asa, ca nu prea poti sa mai iei si somaj.
Cred ca are de a face cu faptul ca deja beneficiezi de niste deduceri, ca student.
anonim_4396 întreabă: